selamun aleyküm hocam

1-bir necaseti yıkadıktan sonra o necasetin rengi veya kokusu kalsa temiz olur mu

2-kulak kiri göz çapağı ya da gözden akan sıvı necis midir?

*******

Ve aleyküm selam.

(1) Necaset giderildikten sonra renk ve koku kalsa da, zararı olmaz. Bunları gidermek için illâ da sıcak su ile veya sabunlu, deterjanlı su ile yıkamak lazım gelmez. Namaza da mâni değildir.

Necaset, kan vb. gibi görünen bir pislik ise, sahih olan kavle göre temizliği, bir defada da olsa pisliğin kendisinin giderilmesi ile olur. Ancak renk ve koku gibi giderilmesi zor bir eseri kalırsa, bu zarar vermez. Tercih olunan kavle göre, su saf bir hâl alıncaya kadar yıkanır. Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) hayızlıya, kanın eseri çıkmaması durumunda, "Su sana yeter, eseri ise zarar vermez" buyurmuşlardır. İmam Ahmed, Tirmizî, Ebu Dâvud ve Beyhakî (rahımehumullah), Ebu Hureyre'den (r.a.) şöyle rivayet etmişlerdir:

"Havle binti Yesâr (r.anha) dedi ki: "Yâ Rasûlallah! Benim tek bir elbisem var ve onda hayız oluyorum". Nebî sallallahu aleyhi vesellem buyurdu ki: "Temizlendiğin zaman kan bulunan yeri yıka ve onunla namaz kıl."

Havle (r.anha) dedi ki: "Yâ Rasûlallah! İzi çıkmazsa..?" Efendimiz (s.a.v.) buyurdu ki: "Su sana yeter, kanın eseri ise zarar vermez." [Şevkanî, Neylu'l-Evtâr, 1, 40] Bu meseledeki hükmün delili de budur.

Eserin giderilmesi için temiz sudan başka sabun ve sıcak su gibi bir şeye gerek duyulduğunda meşakkat belirmektedir. Buna göre, necis bir şeyle boyanan bir elbise, renk kaldığı hâlde, su saf bir hâl alıncaya kadar yıkanarak temizlenir.

Esah (en doğru) olan görüşe göre, necis bir yağın eseri (rengi), yıkamak suretiyle beraberinde bulunan necaset giderildiği için zarar vermez.

(2) “kulak kiri göz çapağı ya da gözden akan sıvı necis midir?

Hayır, bunların hiçbiri necis değildir. Ancak giderilmesi gerekir, zira adı üstünde ‘kir’dir. Kişiyi ve çevresini rahatsız eder. Necis olup mutlaka temizlenmesi ve abdesti gerektiren şeyler ise, meni-mezi-vedi, dışkı-idrar, kan, istihaze kanı ve sairedir.

Son bir hatırlatma: Yanlış anlamadıysam şayet, bu sorulardan çıkan netice, psikolojik açıdan pek de sağlıklı sonuca götürmüyor insanı... Sanki bir ‘temizlik vesvesesi’ hastalığına işaret ediyor gibi… Çünkü buunlar, her an günlük hayatımızın içinde ve nasıl uygulandığı aşikâr olan meseleler… Eğer böyle bir durum söz konusu ise tavsiyem; bundan, mutlaka bir an evvel kurtulmaya çalışmalısınız. Aksi halde ‘vesvese’ denilen illet, maddi-manevi hayatınızı alt üst eder. 

Go to top