mrb hocam çok özür diliyorum size bir sorum var ben bu gece bir rüya gördüm uyandığımda çamaşıra baktım.hiçbir şey yoktu.sonra tuvalete gittim idrardan sonra şehvetsiz olarak sarı bir akıntı geldi.bu meni sayılırmı gusül abdesti almam gerekli midir? almadan namaz kılabilir miyim nolur acil cvp verirseniz sevinirim kadın erkek arasında hüküm bakımından fark varmı mezhebim Hanefi. Poyraz Karayel – Facebook

******* 

Merhaba kardeşim;

Rica ederim, özür dilemeyi gerektirecek bir durum yok. Dinî meseleleri sorup öğrenmede utanmaya gerek yoktur. Çünkü öğrenmemekle çıkacak sonuç, onu öğrenmedeki utanmadan daha ağır olur. O bakımdan edebine uygun olarak sormak gerekir. Sorulmazsa birçok haram işlenmiş olur. Malumunuz, her Müslüman erkek ve kadının ilmihâl bilgilerini öğrenmesi farzdır. Mesela bu bilgiler içinde, ihtilâm, hayız-nifas ve saire de olabilir elbette... Hepsi de önemlidir. Temizlik, abdest-namaz, Kur'an-ı Kerim, hac, bâliğ olmak, evlenmek gibi meseleleri bilmek şarttır. Bunları bilmeyen harama düşer, ibadeti sahih olmaz. Utanarak, bu bilgileri öğrenmekten vazgeçmek caiz olmaz.

Sizin meselenize gelince… 

Kısa cevabı: Erkek, rüyada ihtilâm olduğu halde, dışarı meni akmamışsa gusül gerekmez. Ancak kadın ihtilam olur da meninin dışarı çıktığını görmese bile, ihtayatten güsletmesi daha iyidir. Çünkü kadından çıkan meni geri dönebilir. Meselenin fetvâ yönü bu.

Ancak, her iki cins için de ihtiyata / takvâya muvafık olan, şayet imkân var, şartlar da müsaitse yıkanıp vesveseden-şüpheden kurtulmaktır. 

Maamafih sık sık hatırlattığımız gibi, keşke siteye girip bakıverseydiniz, rahatlıkla sorunuzun cevabını bulurdunuz. Mesela bkz. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/527-kadinlarin-ihtilami.html 

 

Go to top