Selamun Aleykum hocam. Cuma namazında imam minbere çıkarken sağ ayakla çıkar diye biliyorum. Inerken önce hangi ayağını atarak iner? Bu konuda bir nakil var mi? Yavuz Selim Türk – Facebook

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Sorduğunuz hususla alakalı doğrudan bir nakil hatırlamıyorum. Yaptığımız araştırmalarda da gözümüze ilişmedi. Âcizane mülahazam; olması da gerekmeyebilir, yönünde... Çünkü mesele âdapla alakalı bir husus. İslâm âdâbında ise, bir yere girerken-çıkarken ölçü; girilip çıkılan yerin durumuyla ilgilidir malum.

Mesela;

Eğer girilen yer, cami-mescid gibi mukaddes binalar; ev, işyeri gibi mekânlar ya da vasıtalar ise, sağ ayakla girilip-binilip sol ayakla çıkılır-inilir. Yani bir bakıma kıymetli-değerli yerlere girerken, sağ ayakla girilip sol ayakla çıkılır. Tabii aksi yönde bir zaruret yoksa, bunu tatbikte bir mazeret mevcut değilse… Yoksa mümkün olan şekliyle girilip çıkılır.

Eğer girilen yer tuvalet-banyo gibi cin ve şeytanların mekân tuttuğu yerler, kumarhane-meyhane benzeri her türlü süfliyat ve eşrarın temerküz ettiği mahaller ise, buralar elbetteki manevi bakımdan sıkıntılı,  maddi yönden de mü’min nazarında değersizdir. Bu gibi sıkıntılı, kıymetsiz-değersiz yerlere girerken, sol ayakla girilir, sağ ayakla çıkılır.

Bir de girilen yer, bir odadan ötekine girmek-geçmek gibi yahut söylediğiniz şekliyle farz olan Hutbe’den inerek yine farz olan namaz için Mihrâb’a geçmek, yani bir farzdan öbürüne intikal için yürümek gibi mubah bir fiil ise, sağ ayakla girilir, sağ ayakla çıkılır. 

Hâsılı hutbeye çıkarken de sağ ayakla çıkılır, inerken de sağ ayakla inilir. Âdaba uygun olan budur.

Allâhü a‘lemü bi’s-savâbi… 

Go to top