Selâmün aleyküm hocam. Soracağım soruların cevapları linklerinizde vardır ama acil iki soru geldi yolda yazıyorum cevap yada linklere yönlendirerek yardımcı olmanızı istirham ederim. 1 . soru : Bir arkadaşımın eşi 10 aylık hamile ve doktorlar heyeti çocuğun yüzde doksan beyninde problemi olduğunu eğer anne baba izin verirse aldirmalarını soylemisler. Bu hususta dinimizin hükmü nedir ? diye sordular .
Soru 2: Fas kökenli bir arkadaşım sakal ve bıyık hususunda birseyler söyledi. Biyiklarin kesilmesi (tamamen kazimak) sakalı da tamamen uzatmak gerektiğini söyledi. Bende geçmişte sizin yazilarinizdan okuduğuma göre bıyık sünneti Hüda sakal ise sünneti zevaid olduğunu söyledim itiraz etti kaynak istedi. Bu hususta da hüküm nedir sakal ve biyigin azami ölçüleri ve dini hükümlerinde yardimci olmanızı istirham eder bilvesile selam ve muhabbetlerimi sunarım. Germiyanoğlu Yusuf - Facebook

*******

Ve aleyküm selam.

Değerli kardeşim;

Soru-cevap bankası mısın ki, acil soru gelecek ve foto şipşak gibi cevap vereceksin..? Bu gibi meselelerde acele etmemek, teenni ile / dikkatle hareket etmek gerekir. Ve bu düstur hepimiz için geçerlidir.

Bu kısa hatırlatmadan sonra cevabını istirham ettiğiniz sorulara gelince…

1- İlk sorunun kısa cevabı, kat’î surette aldırmanın caiz olmayacağı yönündedir. Dinimize göre, bir cenin anne rahminde canlandıktan sonra, annenin hayatı söz konusu olmadığı sürece, hiçbir mazeretle aldırılmaz ve aldırılması bir cinayettir. [Bkz. Gazalî, İhya, 2, 47;  Vehbe Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 3, 556-558] Daha geniş bilgi için bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/789-kurtajin-cezasi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1037-gurre-veya-gurbe.html

Ayrıca hatırlatmakta fayda görüyorum; tıp anne rahmindeki bir bebeğin mesela Down Sendromu taşıdığını söyleyebilir… Ve varsa giderilmesi yollarından, anne adayının neler yapması gerektiğinden söz edebilir, bunun için çareler arar. Ama anneye bir zarar söz konusu olmadığı sürece, ‘bunu aldırmalısın’ diyemez, diyememelidir. Şayet derse, sınırını ve yetkisini aşmış olur. Çünkü böyle bir ceninin aldırılıp aldırılamayacağı meselesi, artık tıbbî bir mesele değil, ahlakî ve dinî bir meseledir. Bunu da unutmamak lazım!

2- Sakal-bıyık meselesi hayli farklı görüşlerin olduğu bir mevzudur. Bununla ilgili sıhhatli bilgi için, aşağıdaki linki lütfen dikkatlice okuyunuz: http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1543-sakalin-ve-tiras-olmanin-hukmu.html

Mukabil selam ve muhabbetlerle…

Go to top