Esselamu Aleyna.
muhterem Abi ... marketteki hazir gidalar katki maddesi hzir hayvanindan alinma ihtimali yuksek olmak uzere şupheli lokma hukmunde oluyor .... zira günumuzde unnun terkibinde illa hzir ... yani o eti yenilmeyen hayvannin katki maddesi var oldugu her yarde ilan edildi ... hatta yedi kitta dergisinde bile ...peki ... bu sebeble hazir gidalarin tumunu terk eden ekmek dahil her şeyi ancak kendi eliyle yapan bir müslümana bu işin ifrattir diye fetva çikarilmasi dogrumudur ... (Sorunun özeti) Mehmet Muhsin – Facebook

*******

Ve aleynâ ve aleykümü’s-selam.

Muhterem kardeşim;

Uzunca ve karışık tarzda, içinizi döker mahiyette kaleme aldığınız şekvâ dolu mesajınızdaki sorunuzun, anlayabildiğim kadarıyla hulâsası, şer’-i şerifteki ruhsat ve azîmet babını alâkadar etmekte… Başka bir ifadeyle, mesele fetvâ-takvâ meselesidir.

Elbetteki her Müslüman yeyip içtiklerinin helâl olması noktasında gereken gayreti sarf edecek, elinden geleni yapacak... Ama bunun ötesinde işi uzatıp (ifrata kaçıp / aşırıya gidip) çıkmaza sokmanın, çaresizlik girdabına koymanın bir manası ve faydası olmayacağı gibi, aksine zararı da olur. Efrâd-ı ümmeti / Müslümanları zora sokmak caiz olmaz. Zira hiç kimse vüs’atinin üzerinde bir yükle mükellef değildir. Elinde olmayan, gücünün üzerindeki hususlardan dolayı mes’ul tutulmaz. [Bkz. Bakara suresi, 286] Binaenaleyh fetvâ ehlini takvâya zorlamak münasip olmaz. Takvâ ile amel edene de bu ifrattır, niçin böyle yapıyorsun denilmez, denilemez. Her hususta olduğu gibi, bu noktada da ifrat ve tefritten (aşırılıklardan) kaçınmamız, itidâl yolunu (orta yolu) tutmamız lâzım. Malumunuz, her şeyin hayırlısı ortasıdır.

Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki,Allah Teâla (dinde) azîmetlerinin yapılmasını sevdiği gibi, ruhsatlarının yapılmasını da (onlarla amel edilmesini de) sever.[İmam Ahmed bin Hanbel, Müsned, 2/108] Kimse bunun aksini idda edemez. Bu hususlarda geniş bilgi için bkz. Ruhsat, azîmet, fetvâ ve takvâ başlıklı cevabî yazımız. 

Go to top