Selamun aleykum Hocam..nasılsınız?Hocam Bu belli başlı markaların örnek olarak rodi mavi levis ya da bilinen tüm markaların imitasyon-çakmasını satmak caiz midir?bunun tam olarak İslami hükmü nedir Hocam?Kul Hakkı mıdır?müsait olduğunuzda bi yazabilirseniz sevinirim..selam ve dua ile..

*******

Ve aleyküm selam kardeşim; teşekkür ederim, sağlıınıza duacıyım

Soruyu sorduğnuz şekliyle ve kasır aklımızla anlayabildiğimiz, nakıs mantığımızla değerlendirebildiğimiz kadarıyla âcizane mülâhazamız şöyle:

1- Müşteriyi aldatmadığınız, ona bunun gerçek olmayıp imitasyon olduğunu söylediğiniz sürece alıcı açısından bir mahzuru olmaz. Fakat bu tür malları alıp satmanın, söz konusu sahtekârlığı işleyenlere yardımcı olmak gibi bir sakıncası da yok değildir. İhtiyaten bunları alıp satmamak daha uygun bir davranış olur.

2- Marka taklid etmenin ise kul hukukuna gireceği açıktır. Malının / markasının taklit edilmesine karşı davacı olan, ister yerli olsun ister yabancı, hiçbir markayı sahibi bulunan firmadan izinsiz olarak taklit edemezsiniz, bu caiz olmaz. Müslim olsun gayrimüslim olsun kul hakkından şiddetle kaçınmak gerekir. 

Go to top