merhaba benimçok kafama takılan bir konu var size danışmak istiyorum müsadenizle yardımcı olursanız memnun olurum bir arkadaşım bana, "aleviler cehenneme mi gidecek" diye sordu ben de şöyle cevap verdim: "bazı aleviler hazreti aliye haşa peygamber diyor. bunlar müslüman değildir. ve bu inançla ölürseler cehenneme giderler. ama bazı aleviler ise namaz kılıyor, oruç tutuyor, doğru inanıyor. bunların kendini alevi olarak nitelendirmesi durumu değiştirmez, müslümandırlar. fakat bir müslümanın, kendini alevi olarak tanımlaması yanlıştır; sünni bir müslümanın 'ben aleviyim' demesi yanlış olur" dedim. birisi de bana"hayır yanlış olmaz. alevi hazreti aliyi sevenler demektir." dedi. ben bunu bilmediğim için, yukarda da ifade ettiğim gibi, "bir müslümanın ben aleviyim demesi yanlıştır" demiştim. şimdi bu sözümden dolayı günaha girmiş miyimdir? kul hakkı sayılıyor mu? ne yapmam gerekmektedir bu konu çokmorailimi bozdu ve aklımdan atamıyorum. beni aydınlatırsanız sevinirim. çok büyük günah olmuş mudur? Tuncay Bey – Facebook

*******

Selamün aleyküm, merhaba…

Kafanıza takılan söz konusu meseleler için, lütfen, mollacami sitesine gelen “Alevi kızla sünni erkeğin evlenmeleri caiz midir?”  sorusuna verdiğimiz cevaba bakınız. Sorunuzun geneli itibariyle açıklaması var orada.

http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-324.html

Tabii ki Sünnî bir Müslümanın “Ben Aleviyim” demesine gerek yoktur. İmam-ı Rabbani (k.s.) hazretlerinin ifadeleriyle, eğer Alevilik Hz. Ali’yi (r.a.) sevmekse, biz onlardan daha çok Aleviyiz. Ama bunları lastik gibi uzatmanın, siyasi, sosyal, kültürel anlamda tartışmanın da hiçbir anlamı yok. Neyin ne olup olmadığı gayet net!  

Senin söylediklerin doğru… Öbürünün de söyledikleri bir bakıma doğru olmakla birlikte izaha muhtaç. Öyle ya; onu seven, onun yolunda gider. İnancı, ameli, ahlâkı onun gibi olur. Onun gittiği, takip ettiği yola aykırı olmaz. Aykırı olursa, sözüyle özü çelişir. Ne kadar ben bilmem neyim derse desin, iddiası havada kalır!

Rabbim (c.c.), Ehl-i Sünnet Ve’l-Cemaat dışı her türlü bid’at ve dalâlet fırkalarından uzak kılsın. Son nefesimiz dâhil kâmil imandan ayırmasın. Bu güzide cemaatın dışında bulunup da öbür âleme iman götürebilmek çok güç. Götüremeyenler ise, ebediyyen Cennet yüzü görmeyecek, muhallet finnâr olacaklardır!

Evet, sen bu sözlerinle günaha girmiş olmazsın, ancak sana tavsiyem; bilip bilmediğiniz hususlarda tartışmaya girmeyiniz. Ayrıca kul hakkı da nerden çıkıyor? Vebâli olan bir konuşma değil ki bu konuşmalar, muhatabınla alakalı kul hakkı doğsun. Sanırım biraz vesveselisin. Eğer öyle bir durumun varsa, öncelikle ondan kurtulmaya çalış. Zira onu halletmeden başka alanlarda mesafe katedemezsin.

Ayrıca son tavsiyem; sitedeki Ehl-i Sünnet’le alakalı yazıları mutlaka ve dikkatlice okuyunuz. 

Go to top