Selamünaleyküm muhterem hocam ramazan ı şerifin son cuma gunu 4 rekatlık nafıle namaz kılanın 400 senelık kaza borcu odenmiş olur dıye bır hadısı serıf okudum malumatınız varmı hocam bu hadısı şerif hakkında selam ve dua ile... Ahmet Üzüm - Messenger

*******

Ve aleyküm selam muhterem kardeşim;

Sorunuzda dile getirdiğiniz mesele, ne sahih ne zayıf hiçbir hadis kaynağında geçmemektedir, uydurmadır.

Bunu internette tedavüle koyanların kaynağı, muasır Şiî yazarlardan (d. 1918-ö. ?) Muhammed Sâlih el-Behrânî adındaki kişinin, “en-Nemâriku’l-Fâhire ilâ Tarâiqı’l-Âhıre” isimli eseridir. Kendisi bu rivayeti senetsiz-sepetsiz, tabiri caizse astarsız-yüzsüz bir şekilde ortaya atmıştır.

O bakımdan bunun hiçbir değeri, kıymet-i harbiyesi yoktur. Tamamen uydurmadır ve İslâm’ın esaslarına ve namazın kaza şartlarına ve âdabına da aykırıdır.

Hatta Şiîler de geneli itibariyle bu bilginin doğru olduğuna inanmıyor, yanlışlığını, uydurma olduğunu kabul ediyorlar.

Son bir hatırlatma:

Ehl-i Sünnet’in büyük âlimlerinden, ana kaynaklarından Şâfiî İbn Haceri’l-Heytemî (rh.) hazretleri, el-Fetâva’l-Fıqhiyyetü’l-Kübrâ isimli kıymetli eserinde diyor ki;

“Kişi buna böyle itikat etse, bu namaz 70-100-400 senelik kazamı sildirir diye inansa haram işlemiş olur.”

Yani bırakınız bunu böyle yapmayı, buna inanmanın bile haram olduğunu söylüyor.

Zira geçirilen hiçbir namaz, kaza etmeden borç ödenmiş olmaz. (Ahirette, muhasebe esnasında farzlardaki noksanların nafilelerle tamamlanması / telafisi ayrı bir mesele. İşi oraya bırakmamaya gayret etmek lâzım. Ne olur ne olmaz; belki nafileler de kâfi gelmeyebilir!)

Velhâsıl, geçmiş namazlar varsa kaza edilmesi gerekir. Bunun başkaca bir yolu-yöntemi yok. Kolaylıkla yapabilmek, kazalarda muvaffak olabilmek için de, Mi’râc gecesinde kılınması tavsiye edilen 12 rek’atlik Hacet namazını, ya her rek’atte 100 İhlâs okuyarak 10 rek’at veya 10 İhlâs ile (ikişer rek’atte bir selam vererek) 100 rek’at kılıp, Allah Teala’ya arz ve iltica ile yardımını dilemek lazım. 

Go to top