Selamun aleykum hocam, Bir kac hocaya danistim fakat cevabini bulamadim. Dusuk yapan bir bayan lohusa olurmu? Bebegin belirli bir aylik veya gelismis olmasi gerekirmi, dusuk yapan annenin lohusa sayilmasi icin?

Mesela: kurtaj olmadan, dem vasitasi ile dusuk olan bir iki haftalik bir bebek.

Hanim kardesimizden gelen soru direk bu sekildeydi: bebek kaç ayı geçtikten sonra düşük yaparsa lohusa sayılıyor. Cyda Zvli – Messenger / ABD

******* 

Ve aleyküm selam kardeşim;

Dilerseniz mesele hakkında önce kısaca bilgi verip, ardından da detaylı açıklama yapmaya çalışalım

(1) Fıkıh kaynaklarında bu mevzu ilgili şu ifadelere yer verilmektedir: 

Nifasın (lohusa) itibar edilmesi için, çocuğun büyük kısmının çıkması gerekir. Bu tamamen parçalar halinde de olsa lohusalık için yeterlidir. Hatta parmaklar veya tırnaklar gibi  insanın yapısından bazı şeyler açıkça belli olan bir düşük ardından da  lohusalık süreci başlamış olur.

Bu tesbit herkes için daha kolay ve daha kesin bir yoldur. Düşük için de belli bir zaman dilimi hesabından çok, bir insan şeklini hatırlatan bir uzvun / organın gözle görülmesinin esas alınması daha uygundur. Eğer düşen çocuğu görme durumu olmamışsa, doktora veya ebeye sorarak karar verilebilir.

(2) Şayet düşüğün organları belirlenmiş ise, anne lohusa sayıldığından kanı kesilmedikçe cinsî yakınlıkta bulunmak caiz değildir. Namazları kılmaz, oruçları da tutmaz. Farz oruçları sonra kaza eder. Ama organlar teşekkül etmemiş ise cinsî münasebet yasak olmamakla beraber, kan devam ettiği takdirde bundan kaçınmak gerekir, zira sağlıklı olmaz. Ancak bu durumda oruçlarını tutması ve namazlarını da kılması icap eder.

Lohusalık müddeti kadından kadına değişir. Bazı kadınlarda bu süre, bir gün dahi olabilir. Lohusalık süresi, kanın kesilmesiyle son bulur. Lohusalığın asgarî süresi yoktur; azamî (en üst) süre ise kırk gündür. Doğumdan sonra kırk gün geçtiği halde kan devam ediyorsa, artık bu kan nifas kanı değil, özür kanıdır. Lahusalıkla ilgili ayrıca bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-337.html

(3) Sağlık bakımından zaruret ve mecburiyet halinde yapılmış bir Kürtaj da, düşük çocuk hükmündedir. Çocuğun azası belli ise kadın lohusa olur.

İslâm Hukukunda "sakt" kavramiyle anlatılan düşük, sadece organları belirmiş olan düşüktür. Lakin bütün organların belirmiş olması şart değildir. Saç ve tırnak gibi bazı organlarının belirmesi, çocuk sayılması için yeterlidir. Böylece bir kısım organları belirmiş çocuğu düşen kadın, bununla lohusa sayılır ve normal doğumla ilgili bütün hükümler onun için de geçerli olur. Meselâ iddeti sona erer, çocuk düşmeden önce gördüğü kan âdet kanı olmaz.

***

Organları belirsiz düşük

Hiçbir organı belli olmayan düşük, çocuk sayılmaz ve bununla çocuğa ait hükümler geçerli olmaz. Böyle bir düşükle gelen kan; nisaba ulaşırsa, yani âdetin en az miktarı olan üç gün sürerse ve öncesinde de bir tam temizlik geçmişse âdet kanıdır. Bu iki şarttan biri, ya da her ikisi eksikse istihaza (hastalık) kanıdır.

Organları belirgin olup olmadığı bilinmeyen düşük

Kadın, meselâ tuvalette düşük yaptığı için, organlarının belirgin olup olmadığını bilmemesi halinde; bu düşürme vak’ası âdet günlerinin başlangıcına rastlamış ve bununla kan devam etmişse, âdet günleri sayısınca namaz ve orucunu kesinkes terk eder. Çünkü bu günlerinde ya âdetlidir ya da lohusadır. Sonra yıkanır ve temizlik âdeti kadar süre namazlarını şüpheli bir şekilde kılar. Çünkü lohusa olma ihtimali de vardır. Sonra âdeti kadar süre namazlarını yine kesinlik ifade eder tarzda kılmaz. Çünkü yine ya lohusadır veya âdetlidir. Sonra yıkanır ve temizlik âdeti kadar süre -kırk günü doldurmuşsa- kesin tarzda kılar, doldurmamışsa dolduracak kadar sürede şüpheli bir şekilde, doldurduktan sonrakileri de kesin olarak kılar. Sonra bu minval üzere devam eder.

Eğer âdet günlerinden sonra böyle bir düşük yapmışsa; bu düşük, temizlik günlerine rastladığı için, temizlik âdeti kadar gün namazını şüpheyle kılar. Sonra âdetine rastlayan günlerde kesin olarak bırakır. Çünkü ya lohusadır ya da âdetlidir.

Bu son iki maddede anlatılan meselede göz önünde bulundurulan şey, şüpheye yer vermemek ve ihtiyatli olanla amel etmektir.

Hamile kadınla cinsî yakınlık ise, tıbbî bir sakınca tesbit edilinceye kadar serbesttir. 

Go to top