Arı, akrep, yılan vb. hayvanların sorması orucu bozar mı? İsim mahfuz

*******

Arı, akrep, örümcek, yılan ve benzeri haşeratın sokması orucu bozmaz. Bunlar zehirini insanın bedenine bırakır, insan ise onların sokmasından ıztırap duyar ve sakınmaya çalışır. Kimse kendi isteğiyle buna mâruz kalmak istemez, elde olmayan bir durumdur. Dolayısiyle bunların sokması orucun sıhhatine mâni değildir. Fakat tedavi için de gecikmemek icap eder. Eğer tedavi esnasında iğne yapılır veya serum verilirse, orucu kaza etmek gerekir, ihtiyata uygun olan budur.

İmam Serahsî’nin (rh.) Mebsut’unda zikredildiğine nazaran, İmam-ı Azam (rh.) hazretlerine göre Ramazanda gündüz vakti vücuda yapılan iğne orucu bozar ve kazayı gerektirir. Çünkü bu, hem oruçlunun rızası ie yapılmakta, hem de vücudun yararına yapılmış bulunmakladır. İğne aracılığı ile vücudda bir yol açılıyor ve böylece ilaç tam vücudun içine akıtılmış oluyor. Artık bu şekilde ilacın içeriye girmesi, suyun deriden emilerek içeriye geçmesi gibi değildir. Bundan dolayı haşerat sokması vb. açık bir ihtiyaç veya zaruret bulunmayınca, iğneler iftardan sonra yapılmalıdır. İhtiyata uygun olan budur.

Hatta bir görüşe göre, başkası tarafından sokulup vücudun içinde kaybolan demir parçası gibi bir şey, vücudun yararına olmadığı halde, yine orucu bozar. [Bkz. Bilmen, Ö.N. İslam İlmihali, Orucu bozan ve bozmayan şeyler bahsi, md. 125]

Go to top