Kıymetli efendim, "Sen olmasaydın sen olmasaydın eflâkı yaratmazdım " hadis-i kudsîsi sahih midir nerede geçer? Bazı prof. lar bu KUR'ÂN-I KERÎM e aykırıdır, peygamberimiz bunu duysa diyenleri kovalardı diyor, mesnedini bir îzah etsenesiz memnûn olurum.

Bir de efendim, kandil günleri kadir gecesi hariç yoktur, sadece o KUR'ÂN-I KERÎM de geçer diyor, diğerleri için peygamberimiz zamanında kandil günü değildi, mesnetsizdir diyor , ne demek îcab eder? Necati Kutsi Altıntaş - Facebook

*******

Selamün aleyküm.

Değerli kardeşim;

1- “Sen olmasaydın, sen olmasaydın eflâki yaratmazdım.” kudsî hadisi, temel kaynaklarımızdan Elmalı’lı, Hak Dini Kur’an Dili, 8, 18; İsmail Hakkı Bursevî, Tefsîru Rûhu’l-Beyan, 1, 27; Aclûnî, Keşfü’l-Hafa, I, 45, II, 214’te mezkûrdür; ayrıca bkz. es-Sîretü’n-Nebeviyye, 1, 6 (Sîret-i Halebî kenarı).

Keza bu manayı te’yid eden bir başka hadîs-i kudside de, “Yâ Muhammed! Ben ve sen varız. Senden başkasını senin için yarattım” buyurulmuş... Bunun üzerin Rasûlüllah (s.a.v.) Efendimiz de, şu münacatı yapmıştır: “Allah’ım! Sen varsın, ben yokum. Senin gayrını, zâtın için bıraktım.” [İmam-ı Rabbani, el-Mektubat, 2, 7]

Hepimizin çok çok iyi bildiği âyet-i kerimede ise mâlumunuz; “Biz seni, ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik[Enbiya suresi, 107] buyurulmuştur.

Maamafih, bugün bu dünyada yarım yamalak imanla, kışırda / kabukta kalıp şeriatın bâtınına nüfuz etmeden sadece zahiri ile Fahr-i Kâinat Efendimizin (s.a.v.) büyüklüğü nasıl anlaşılabilir? O’nun üstün kadri ve kıymeti nasıl idrâk edilebilir!

Hadis münkiri, sünnet muterizi söz konusu güruh, belki de Onu ancak kıyamet günü, topyekün ümmetin Livâü’l-Hamd isimli sancağı altında toplandığı zaman anlayabilecektir. Ama tabii ki iş işten geçmiş olacağı için, o anlamanın da onlara bir faydası olmayacaktır.

2- Edille-i şer’iyye yalnızca Kur’an-ı Kerim’den ibaret değildir. Sünnet var, İcma‘-i ümmet var, Kıyas-ı fukaha var. Ayrıca edille-i şer’iyye-i fer’iyyeler var. Ve yine şeriatın bâtınına ait hükümleri isbat eden Vâris-i Rasûl (s.a.v.) olan hakikat âlimleri var. Bunlardan haberi ve bunlara dair inancı olmayan sapkınlarla işimiz olmaz, olmamalı… Aksi halde hem kendinizi yorur, üzer, hem başkalarını da meşgul edersiniz!

Bildiğiniz gibi asırlardır Müslümanlar arasında Kandiller yani mübarek geceler ihya edilegelmektedir. Öyle ki, bu durum ümmet arasında âdeta mürekkep icma‘ halini almıştır. Bugüne kadar bunca ulema güya hata etmiş / yanlış yapmış da, sözümona birkaç ukala da gelmiş onu tashih edecek / düzeltecek! Öyle mi? Kafa karıştırmanın, gönül bulandırmanın bir anlamı var mı? Bu zırvalar, Vehhabiliğin fikir babası İbn Teymiye ve avanesinin zırvalarıdır.

Takmayın kafaya bunları; herkes kendine göre ortaya bir iddia atar, yine kendince bunlara dayanak bulmaya çalışır… Fazla söze hiç gerek yok. Mesela Berat gecesini Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) nasıl ihya ettiği ortada… Bkz. http://www.halisece.com/mubarek-geceler/389-berat-gecesi.html Diğer gecelerin ümmet tarafından ihyası hakeza…

Bizim ölçümüz, müstenidatımız Ehl-i Sünnet âlim-ârif-fâzıl ve mutasavvıflarının görüş ve beyanlarıdır, uygulamalarıdır.

Bid’at ve dalâlet erbabına kulak asmayınız! En basitinden son devir âlim ve müderrislerimizden Ömer Nasuhi Bilmen merhumun İlmihali’ne bakmanız yeterlidir.

Ayrıca aşağıdaki linklere de mutlaka bkz. ve dikkatle okuyunuz ki, temcit pilavı gibi aynı şeyleri sürekli tekrar edip durmayalım:

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1285-mevlid-kandili-nin-ihyasi-oruc-ve-namaz.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1279-mevlid-gecesi-ne-zamandan-beri-kutlaniyor.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2670-mubarek-geceler-ve-hususi-zamanlarda-kilinan-nafile-namazlar.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2674-bir-hadis-ve-regaib-gecsinde-namaz.html

http://www.halisece.com/mubarek-geceler/594-mi-rac-gecesi-ve-ondaki-ilahi-esrar.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1828-berat-gecesi-risalet-ve-mi-rac.html

http://www.halisece.com/mubarek-geceler/265-kadir-gecesini-dusunurken.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2781-goemon03.html

Go to top