Selâmün Aleyküm Hâlis Hocam… (…….)

Allâh'a (C.C)Emânet Olunuz. Vesselâm.  

Soru: Mustafa tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Mesajın hususiyet arzettiği için yayınlamıyoruz. Evvela bunu hatırlatalım.

Saniyen siz de takdir edersiniz ki, özel ve nazik meseleler, fitne ve fesadı mûcip olabilecek mevzular uluorta toplum önünde konuşulup yazılmaz. Sen aile mahremiyetini ortalık yerde konuşuyor musun?

Hayır.

Neden?

Yakışık almaz, âdaba uymaz, o çatı altında onulmaz yaraların açılmasına sebebiyet verir de ondan.

Öyle değil mi?

Sözünü ettiğin hususlar da aynen öyledir; hatta daha da dikkatli olmayı iktiza eder. Çünkü tevlid edeceği zarar, getirmesi umulan faydadan çok daha büyük olur. Sevdiğin-saydığın, hürmette, itaat ve teslimiyette kusur etmemeğe hassasiyet gösterdiğinden şüphe etmediğim o zevata da büyük sıkıntı vermiş olursun. Kamuoyunda lüzumsuz ve faydasız bir münakaşa ve münazaranın fitilini ateşlemiş olursun. Bunun ‘akılsızlık’tan başka bir izahı da olmaz. Atalarımız, “Akıllı düşman, akılsız dosttan hayırlıdır (deli dostun olacağına akıllı düşmanın olsun) sözünü herhalde boşuna söylememişlerdir.

Buna benzer vak’aları geçmişte görmüş-yaşamış, ihtiyarlık merdivenlerini hızla tırmanan bir kardeşiniz olarak size tavsiyem;

Mülahazalarını kendinde sakla. En azından şunu fikret; benim düşündüğümü başkaları da elbette akledip düşünebilir, de. Unutma; atalarımızın dediği gibi ‘boğaz dokuz boğumdur’, bir sözü yutkunmadan, iyice düşünmeden sakın söyleme. Japonların ticaretteki prensipleri gibi, önünü dokuz kere yoklamadan adımını atma.

Maneviyat büyüklerinin, anlatmaya çalıştığımız bu hususu özetleyen enfes sözleri / tavsiyeleri vardır. Nitekim Allah dostlarından edîb bir zâta,

Sırrını nasıl saklarsın?” diye sorulunca, şu cevabı vermiş:

Ben sırrımın mezarıyım!”

Ve yine bu hususta denilmiştir ki;

Sudûru’l-ahrâr, qubûru’l-esrâr."

Yani hür adamların, şeytanın ve nefs-i emmârenin esaretinden kurtulmuş olan sâlih zâtların göğüsleri, sırların mezarlarıdır, esrâr hazîneleridir.

Velhâsıl;

Bir şeyi iyice düşünüp ölçüp biçmeden, yararı mı olur zararı mı dokunur hesap etmeden konuşmak, yazıp çizmek doğru bir davranış olmaz. Kâmil mü’minlerin daima müdrik ve meş’ûr olmaları gerekir.

Tamam mı sevgili kardeşim!

Go to top