Hocam merhaba hayırlı kandiller, facebook'ta bir sayfayı beğenmek yani gördüğümüz facebook sayfasının beğen tuşuna basmak, o sayfada paylaşılan her şeyi sevmek-hoş görmek-onaylamak anlamına gelir mi? mesela facebook sitesinde ehl-i sünnete uygun bilgiler paylaşılan;kitâblardan nakiller yapılan bir sayfa var. ancak ara sıra gündemden bazı haberler de paylaşıyor ya da kendi yorumlarını yazıyor. siyasi-sosyal vs yorumlarda bulunuyor. bu yazdığı düşüncelerinde yanlış taraflar da olabilir. biz bunları da onaylamış beğenmiş sayılır mıyız ve küfür olur mu? faydalı olarak görünen bir sayfanın paylaşımlarını daha kolay takip edebilmek amacıyla "beğen" tuşuna bastığımız sayfalarda küfür-haram şeylerin de paylaşılmış olduğunu bilmiyorsak, yine de zımnen onları istihsân etmiş olur muyuz? tekrar hayırlı kandiller diliyorum teşekkür ederim hakkınızı helal edin meşgul ettim uzun oldu hürmetler

Soru: handan handan tarafından soruldu. Kategori: Soru – Cevap

*******

Merhaba, size de hayırlı kandiller…

Sorduğunuz, sözünü ettiğiniz hususta hüküm; bildiğiniz gibi beğendiğiniz şeyle alakalı olur. Eğer küfrü icap ettiriyorsa ya da Allah’a isyan (günah) olan bir şeyi ihtiva ediyorsa, tabii ki küfre rıza küfürdür hükmünün altına girer, o çerçevede değerlendirilir.

Kısacası beğendiğiniz şey helâl ve mubah bir şey ise, ne a‘lâ… Yoksa biraz önce söylediğimiz gibi tehlikeli olur.

Dikkatli olmak ve bilmeden bu ve benzeri vartalara düşmemek lazım. Bunun için de tehlikeli yerlerde, çok da temiz olduğundan emin olmadığımız alanlarda dolaşmamak gerek... Şayet böyle bir hataya düşülmüşse, mutlaka telafisi yoluna gidip, tevbe ve istiğfar etmek, tecdîd-i imanda bulunmak icap eder.

Hâsıl-a kelâm; aslında gereksiz bir soru. Bilmediğiniz ya da bilemeyeceğiniz bir mesele değil. Fakat herhalde gene vesveseleriniz depreşmiş olmalı... Ne dersiniz? Yanılıyor muyum?

Lütfen bu vb. şeylerle vaktimizi çalmayın. Hele ki böylesine mübarek bir gecede…

Go to top