Selamun Aleyküm Muhterem hocam,

Bir meşhur hoca Hz.İdris peygambere verilen İlm-i Nücum'da gökteki olaylara bakarak yani hesap yaparak gelecekte olacak olayları bilmenin mümkün olduğundan yani böyle bir ilim bulunduğundan ancak günümüzde kalmadığından bahsetmektedir. Hz.İdris peygambere bahsi geçen gibi bir astroloji ilmi mi verilmiştir yoksa astronomi ilmi mi verilmiştir?. Konu ile ilgili değerli cevaplarınız için teşekkür eder,
Hayırlı bayramlar dilerim.

Soru: Doruk Baş tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Ve aleyküm selam muhterem kardeşim; bilmukabele sizlere de hayırlı-bereketli bayramlar…

Sorduğunuz hususla alakalı daha önceki bir cevabi yazımızda, aşağıdaki başlık altında bilgi vermeye çalışmışız. Lütfen bkz.

“İdris aleyhisselâm, astronomi ve astroloji

Hz. İdris’in (a.s.) gök ilmiyle uğraştığı söylenmektedir. Bu meşgale sahası, hem astroloji hem de astronomi ile ilgiliydi.

Âlûsi’nin (rh.) bazı âlimlerden naklen bildirdiğine göre, Hz. İdris’in babası, -o da  kendi babasından öğrendiği- günün ilimlerine vakıf bir kimseydi... O, Hz. Adem’e (a.s.) inen sahifelerden öğrendiği bilgiler yanında, astronomi, astroloji ve daha başka ilimleri öğrenmiş ve bunları oğlu İdris’e (a.s.) de öğretmişti. Hz. İdris kırk yaşında peygamber olduktan sonra kendisine otuz sayfalık bir kitap da verilmiş ve zamanın en büyük âlimi olmuştu.

Mısır'da doğan Hz. İdris, değişik seyahetlerde bulunmuş ve insanlara Allah Teâla’nın emirlerini-nehiylerini tebliğ etmiştir. Şark tarafına yaptığı seyahatinde 140 şehir inşa etmiştir ki, bunların küçüğü Ruha / Urfa’dır. [Bkz. Âlûsî, Bakara suresi, 69. ayetin tefsiri] Bu da onun ilminin genişliğini gösteren bir belgedir.

İdris aleyhisselâmın gök cisimlerinin bazı hareketlerinden yeryüzünde olacak bazı hadislere işaretler çıkarması/bulması/bilmesi, herhangi başka bir insanın durumuna benzemez. Çünkü o bir peygamberdir. Bu gün, Güneş ve Ay’ın med-cezir olaylarında önemli rolü olduğu kabul edilmektedir. Güneş ve Ay tutulmasının deprem gibi hadiselerle ilişkileri üzerinde bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Kur’an-ı Kerim’de, “Allah O'dur ki yedi göğü ve yerden de onlar kadarını yarattı. Emir bunlar arasında iner ki, Allah'ın her şeye kâdir olduğunu ve Allah'ın ilminin, her şeyi kuşattığını bilesiniz” [Talak suresi, 12] buyrularak ‘yer-gök arasında bir iş-hareket koordinasyonundan’ söz edilmektedir.  Bu koordinasyon melekler arasında olduğu gibi, Allah’ın ilim, kudret ve hikmetinin yansıması olarak ontolojik (varlık bilgisi ile ilgili olarak) vahiy kapsamında değerlendirmek de mümkündür.

Şunu unutmamak gerekir ki, peygamber olmayan insanların astrolojiden, yıldız-nâmelerden öğreneceği şeyler sınırlı ve çoğu da kesin bilgiyi ifade etmeyen tahminlere dayanır. Bu sebeple İslâm dini; bazı şarlatanlar tarafından sîistimâl edilmesin diye, doğrusu az, yalanı çok  olan bu gibi bilgilerle uğraşmayı muvafık ve münasip görmemiştir.” Mevzu hakkında daha geniş bilgi için ayrıca aşağıdaki linke de bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1143-islam-da-burclarin-yeri-nedir.html

Go to top