Muhterem Hocam,

Önceki soruma zaman ayırıp cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Tavsiyeniz üzerine Esmaül Hüsna şerhi de içeren bir İman/İslam ilmihali edindim. Konulara yeni olmam nedeni ile doğal olarak birçok soru aklıma gelmektedir. Bunları elimden geldiğince eserleri okuyarak ve güvenilir hocaların sohbetlerini dinleyerek gidermeye çalışıyorum. Ancak anlayamadığım ve cevabını bulamadığım bir konuda daha yardımınıza sığınmaktayım. Efendim bir zattan "Allah'ın sıfatları ve isimlerine de secde edilebilir, ibadet edilebilir, çünkü onlar da mahluk değildir" sözünü işittim bunun aslı var mıdır secde de ibadet de yalnızca Allah u Teala'ya yani zatına yapılmaz mı? Sıfatlarına ayrı zatına ayrı ibadet gibi bişey söz konusu olamaz diye düşünüyorum. Bu konuda bir müslümanın itikadı nasıl olmalıdır? Değerli vaktiniz ve cevaplarınız için şimdiden teşekkürler,

Hayır ve dua ile.

Soru: Ersin Karadağ tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Selamün aleyküm.

Değerli kardeşim;

O nevi muğlak-müphem / karışık-kapalı-anlaşılması güç sözlere takılma. Kulak verme. Te’vilini-yorumunu-izahını yapamaz, sıkıntıya düşersin; kafan da karışır, gönlün de bulanır. Senin yapman gereken; açık hükümlere bakmak,  amelini-uygulamalarını ona göre yapmaktır. Elbetteki Allahu Teâla’nın isim ve sıfatları da zatına tâbi, dolayısiyle ezelî ve ebedîdir, mahlûk değildir.

Öncelikle temel ilmihal bilgilerini gerek inanç gerekse amel-ibadet bakımından sağlam öğrenmeye bak. Tabii ki bütün ibadetler -buna secde de dâhil- sadece Allahu Teâla’yadır, O’nun zâtınadır. Cenab-ı Hak, “melâikeye ‘Âdem için secde edin’ dedik…” [Bakara suresi, 34] buyurduğunda, onlar Âdem aleyhisselama mı secde ettiler?

Hayır.

O halde yaptıkları nedir?

Hz. Allah’ın emrine uyarak Hz. Adem’e tazımdir, hürmettir, saygıdır. Secde, yani asıl kulluk ise Mevlâ-yi zû’l-Celâl’edir.

Ve kezalik, biz Mekke’de Kâbe’ye doğru secde ettiğimizde -hâşâ- Kâbe’nin suretine, taşına-toprağına mı secde ediyoruz?

Hayır!

Ya kime secde ediyoruz?

Bizzat Cenab-ı Hakk’a değil mi?

Peki, yaptığımız nedir?

Yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir[Bakara suresi, 149] emrine uymaktan, tâzımden ibarettir.

Vesselâm…

Go to top