Önemli: 91 yasindaki babaannemin abdest almasi nasil olur, lütfen yardim edin.
Babaannem 90 yasina kadar çocukluktan bu yana namazını kildi elhamdulillah. 90 yasinda kalcasini kirdi...ve şu an tuvalletine gidebiliyor bastonla, fakat ayagini kaldiramiyor abdest almak icin, idrar kaciriyor... Bi taş alinsa teyyemmum yapsa bu halde namaz kilinabilir mi, ya da yol gösterin na'pabilir? Ebru Acar - Hollanda

*******

Devamlı burun kanaması, idrarı tutamama, sürekli gaz kaçırma, devamlı kusma, yaranın devamlı kanaması, kadınların akıntısı gibi abdesti bozan ve kısmen süreklilik taşıyan bedenî rahatsızlıklara ilmihal dilinde özür (mazeret), böyle kimselere de özürlü kimse (mâzur, mâzure) denilir.

 İslâm dini kolaylık ve rahmet dinidir. Namaz başta olmak üzere kişilerin ibadetlerini zamanında ve gerektiği şekilde yerine getirebilmeleri hem bir vazife hem de bir haktır. Bu sebeple İslâm dini kişiye gücünün üstünde yük yüklememiş, ibadet hayatı da dahil daima kolaylığın sağlanmasını, zorluk ve sıkıntının önlenmesini düstur/ilke edinmiştir. Normal durumlarda abdesti bozan şeyler konusunda özürlü kimseler için özel hükümler getirilerek bu kimselerin ibadet etmesine imkân ve fırsat tanınmıştır. Su bulunmadığında veya suyun kullanımının sağlığa zararlı olduğu durumlarda teyemmüm imkânı, yaranın üstüne mesh hükümleri de yine İslâm'ın hem namazı ferdin aslî vazifesi ve dinin direği saymasının hem de kolaylık esasının birer örneğidir.

Yukarıda sayılan türde olup en az bir namaz vakti süresince devam eden bedenî rahatsızlıklar özür hali sayılır.

Özürlü kimse her namaz vakti için abdest alır, bu özür halinin abdesti bozmadığı var sayılarak o vakit içinde aldığı abdestle, abdesti bozan yeni/başka bir durum meydana gelmedikçe, dilediği kadar farz, vâcip, sünnet, eda ve kazâ namazı, cuma ve bayram namazı kılabilir, Kâbe'yi tavaf edebilir, Mushaf'ı tutabilir, okuyabilir.

Namaz vaktinin çıkmasıyla özürlü kimsenin abdesti bozulmuş olur, yeni namaz vaktinde tekrar abdest alması gerekir.

Yukarıda ifade olunduğu üzere özürlü kimsenin abdesti özür hali dışında abdesti bozan ikinci bir sebeple de bozulur. Meselâ idrarını tutamayan kimsenin burnu kanamakla abdesti bozulur. İmam Şâfiî'ye göre özürlü kimsenin her namaz için (farz, vâcip, sünnet, eda ve kazâ v.s.) ayrı abdest alması gerekir. Özürlü kimsenin özrü sebebiyle elbisesine bulaşan idrar, kan özür devam ettiği sürece namazın sıhhatine engel olmaz.

Bilindiği gibi kadınlar için aybaşı ve lohusalık hali farklı fıkhî hükümlere tâbidir. Bunun dışında kalan kanamalar ve devamlı akıntılar (istihâze kanı) özür hali sayılır.

Demek ki su kullanmak babaannenize zarar vermediğine göre, teyemmüm olmaz. Ne yapması, nasıl yapması gerektiğini de yukarıda genişçe izah ettik. Yardımcı olmaya çalışırsınız.

Geçmiş olsun, Rabbim kolaylıklar versin.

Go to top