Vücudumuzdaki bağışıklık sisteminin, bizi dışardan gelen mikrobik saldırılara koruduğu biliniyordu. Bilimadamları, bağışıklık sisteminin bilinmeyen bir yönünü ortaya çıkardılar.

http://www.haber7.com, 23 Haziran 2006 10:24


Cengiz TANIK'ın haberi
Bağışıklık sistemi o kadar çok yönlü ki ölümcül olabilir

İşte size varsayımlı bir soru:

Düşük riskte kanser olmayı mı, yoksa hassas bir bağışıklık sisteminizin olmasını mı tercih edersiniz? Sahip olduğumuz, hastalık mikroplarına saldırmayı ‘öğrenebilen’ uyumlu bir bağışıklık sistemidir, fakat şimdi bunun da bir bedelinin olduğunu biliyoruz.

İşgalci mikropları tespit etme ve onlara saldırma yeteneğini kuvvetlendirmek için beyaz kan hücrelerinin “atlayan genler” de denilen transposonları vardır. Transposonlar, hücrenin kendi DNA’sını sık sık yeniden düzenleyebilsin diye kromozom boyunca yerlerini değiştiren genlerdir. Sorun ise, transposonların kromozom içinde kendilerini rastgele tekrar yerleştirebilmeleridir; bu da ‘lymphoma’ denilen bağışıklık sistemi hücrelerinin kanser hastalığına sebep olan genetik hataya sebep olmasıdır.

North Caroline Üniversitesi’den Dale Ramsden, “Bu durum, uyumlu bir bağışıklık sistemi yararına yavaş yavaş gelişen oldukça zorlayıcı bir mekanizmadır ve DNA’nın zarar görmesi de sonuçlarından biridir.” diyor.

Hücreler genel olarak genlerin rastgele yeniden yerleşimlerini önler, fakat her zaman değil. Ramsden ve meslektaşları, farelerin hücrelerinde bu anormal yeniden gen yerleşimlerinin ne kadar sıklıkta meydana geldiğini hesapladılar. 50 000 bağlantıdan yaklaşık birinde hata payı buldular. Bu oran yüksek görünmüyor, ama yetişkin bir insanda her gün 10 000 gen yerleşmesinden birinde yanlış yerleşme oluyor anlamına geliyor. (Genes and Development, 20.cilt, s.1575)

Dale Ramsden, bir sonrakinde genlerin anormal yerleşmeleri ile lymphoma arasındaki ilişkiyi laboratuarda ortaya çıkarmak olduğunu söylüyor.


New Scientist
Bu haber, haber7.com'da 947 defa okunmuştur.

Go to top