Selamün Aleyküm Değerli Hocam,
Windows 7 pro işletim sisteminin 2 tane versiyonu var.
1. OEM versiyonu
2. Kutulu (Normal sürüm)
Sistemin asıl üreticisi Microsoft firmasının şartları şu.
OEM, yeni bir bilgisayar alındığında satılır ve yeni alınan bilgisayardan başkasına OEM sistemi kurulum yapılmaz.
Kutulu veya Normal sürüm ise, istediğin bilgisayara sistem kurulur.Yeni bir bilgisayarla beraber alma şartı yoktur.
Bir kişi kul hakkında girmemek ve korsan ürün kullanmamak için, bir satıcıdan OEM sürüm olmayan bir Normal sürüm orjinal bir sistem sistemi istiyor.Satıcı buna rağmen ona OEM sürümü yolluyor.(Belkide korsan bir sistem yolluyor.) Alan kişi sistemin OEM olduğunu daha sonra fark ediyor.
Bundan sonra kişi, sistemin asıl üreticisi olan bir firmaya sorunu ilettiğinde şu cevabı alıyor.
Sen yeni bilgisayar almadığın için OEM sürümü kullanamazsın, Normal bir sürüm almalısınız.
kişinin sistemi aldığı satıcıya da geri verme diye bir imkanı yok.
1-) Bu kişi bu sistemi dinen kullanabilir mi?
2-) Kullanırsa OEM sürümü hükmünde mi yoksa Normal sürüm hükmünde mi kullanabilir?
*****
Ve aleyküm selam.
Bir defa satıcı firma dürüst davranmamış, istenilen malın aynını değil -orijinal veya korsan- benzerini vermiş, satış bâtıldır; dolayısiyle müşteriye farklı olarak verdiği malı iade alıp, onun isteği ve ihtiyacı olan ürünü vermek zorundadır, müşteri de hakkını aramak durumunda...
Ama müşteri satış şartlarına dikkat etmemiş, tabir caizse kendi gafleti yüzünden oyuna gelmiş ve bu sebeple iade edemiyorsa, sistemin asıl üreticisi olan firmayla görüşüp, onlardan “kullanabilirsin” onayını alması gerekir. Eğer kabul ederlerse, bir sakıncası olmaz, kullanabilir.
Şayet onlar, ‘Sen yeni bilgisayar almadığın için OEM sürümü kullanamazsın, normal bir sürüm almalısın’ sözlerinde ısrar ederlerse, kullanamaz, kul hukukuna girer. Müşterinin yaptığı hatanın faturasını üretici firma çekmek zorunda değildir. Satıcının olduğu kadar, alıcının da alış-verişte hassas ve dikkatli olması gerekir.
Öbür tarafın yani söz konusu metaı ilk aldığı firmanın yaptığı haksızlık ise, onun vebâlidir. Burada gereğini yapıp ödemezse, hiş kuşkusuz müşteri öbür tarafta / ahirette hakkını en âdil şekilde ondan alır.