es-Selamu Aleykum Hocam..
Bir arkadaşımıza Alkol satılan bir alışveriş merkezinden alışveriş çeki vermişler..Bu kardeşimiz alkol satılan yerden zaruret olmadıkça alışveriş yapılmayacağını bilmektedir..Tabi burada verilen alışveriş çekini hediye cihetinden kabul etmesi ile alakalı olarak buradan alışveriş yapması uygun mudur?
Onun dışında Alışveriş merkezleri malumunuz reyonlardan oluşmaktadır..Burada bir reyondo içki satılmasından dolayı, o alışveriş merkezinde bulunan diğer ürünlerden almanın ya da almamanın hükmü nedir hocam? Allah razı olsun.. 
Mehmet Fazıl

 

 

*******

Ve aleykümü’s-Selâm.

Bilindiği gibi hediyenin hükmü sadakadan-nafakadan-zekâttan farklıdır; kâfire dahi verilebilir, ondan da alınabilir, caizdir. Anladığım kadarıyla söz konusu AVM’de sırf alkol satışı yapılmamakta, diğer emtianın yanında o da bulunmaktadır. Dolayısiyle şartlara-vaziyete göre tabii ki oradan da alış-veriş yapılabilir. O çek de kullanılabilir.

Ancak, mümkün olduğunca buralardan uzak durmakta, alış-veriş yaptığımız müessesselerin şer’î bakımdan uygun olup olmadığına dikkat etmekte fayda vardır. Meselenin takva ve dinî ihtiyat ciheti bunu gerektirir. 

Go to top