Hocam resmi siteye yükledim lakin gözünüzden kaçtı herhalde resim burada http://i.hizliresim.com/KD7dMO.jpg
peygamber efendimizin ibni mesuda öğrettiği bir dua bir namaz.Benim size sorduğum namazda ki tahiyyat okuma kısmı?
*******
Sevgili kardeşim; resmi açtık, yazılanları okuduk, anlama özürlü olmadığımı düşünüyorum, ama nedense, buradan ben de bir şey anlayamadım. Ne demek “her iki rekatta tahiyyat okursun”? Elbette ki namazların her iki rek’atinde oturduğumuz zaman tahiyyat okunur, okuruz. Sonra da ifadeler, “Namaz bitince son tahiyyattan sonra Allah’a hamd ve sena eder, Peygamber Aleyhisselâm’a salavat okursun. Secdedeyken 7 Fatiha, 7 Ayetül Kürsi oku, 10 kere de….” diye devam ediyor malumunuz.
Haklısın!
Buradan doğru dürüst bir şey anlamak, sıhhatli bir neticeye varmak neredeyse imkânsız. Olsa olsa, tahminlerle, karinelerle bir sonuca varmaya çalışırsın ki, buna da hem gerek yok, hem de isabetli bir davranış olmaz. Çünkü bahis mevzuu olan mesele, Rasûlullah Efendimizden (s.a.v.) naklediliyor; herhangi bir kişiden, romandan veya edebi bir eserden filan değil.
Son olarak şunu ifade edeyim; buradan uğraşmak yerine kaynağından bakıp karşılaştırarak anlamaya çalışabilirdik… Lakin görülen o ki, bu da mümkün değil. Çünkü hadisin tahrici yapılmamış… Nereden alındığı belirtilmiş olsaydı, bu olabilirdi.
Netice olarak -maalesef- gene başa döneceğiz; siz bunu o arkadaşımıza soracaksınız… Tahiyyat’la neyi kastettiğini, namazın nasıl kılınacağını, namaz bitinci hamd ü sena’nın, salavatın okunup tekrar secdeye varılarak mı 7 Fatiha, 7 Ayetü’l-Kürsî ve sair duaların… okunacağını, yoksa namaz bitmeden son secdede mi okunacağını…
Bir de sayfanın sonunda; “der Allah’tan dilediğini istedikten sonra başını secdeden kaldırır (daha sonra da) sağa ve sola selam verirsin” diye bir ifade var. Yani muğlak-müphem-müşkil ve birbirine girmiş karışık ifadeler…
Lütfen, bizahmet bunları, o ifadelerin sahibine sorunuz. Başka türlüsü sağlıklı olmaz.