selamun aleyküm
hocam ben birine şunu yaparsan kafir olursun yapma falan diye çok yüklendim.o kişi de artık sabrı taştı heralde sanane ben kafirim dedi.ama bunu diyen biri 5 vakit namazında bir insan böyle bir anlık sinirli bir anında böyle birşey demesi onun nikahını düşürür mü.ben bi iki kere nikah tazele falan dedim ama beni dinlemedi sanki dinden çıktık falan dedi.nasıl hereket edilmeli hocam.not:benim yapma dinden çıkarsın dediğim şey aslında insanı dinden çıkaracak birşey değilmiş. hakan demir
*******
Ve aleyküm selam.
Muhatabın küfründen ve nikâhından evvel, senin o hatalı, yanlış ve zevzek tutumuna-tarzına ne demeli! Muhatabını, öylesine basit bir şeyden dolayı niçin o noktaya gelinceye kadar zorladın, sabrını taşırıp muvazenesinin bozulmasına sebep oldun? Onu ikaz edip uyarmanın, hatasını düzeltmesini temin etmenin başkaca hiç mi yolu-yöntemi kalmadı? Bu ve benzeri tavırlar, atalarımızın “Vur deyince öldür” anlama tabirlerini hatırlatmıyor mu size de? Binaenaleyh onun bu vartaya düşmesinde senin hiç mi dahlin-vebâlin-günahın yok!
O bakımdan toplumda hataları düzeltirken, iyilikler noktasında ön ayak olmaya çalışırken daha bir dikkatli davranmamız lazım. Dolayısiyle Allah’tan afv u mağfiret, söz konusu kişiden de özür dilemen gerekir. Umulur ki böylece senin bu yeni ve müsbet tavrından dolayı o da yumuşar ve sözlerinde, işlerinde, davranışlarında daha dikkatli olmaya çaba gösterir.
Onun vaziyetine gelince…
Bırakın böyle bir sözü, -Allah korusun- bir insan şakadan bile, “ben kâfirim” dese, küfre rıza gösterdiği için kâfir olur. Tutmuş bir de “ama bunu diyen biri 5 vakit namazında bir insan böyle bir anlık sinirli bir anında böyle birşey demesi onun nikahını düşürür mü” diye soruyorsun. Tabii ki o şahıs mü’min-müslim-musalli olduğu için o sözüyle imanından-nikâhından oluyor, mü’min bir insan olmasa zaten ne icap eder ki? Olmayan bir şeyin kaybından söz edilir mi? Dolayısiyle bu denli menfûr ve mezmûm / son derece çirkin ve tehlikeli derekeye düşmüş olan bir kimsenin, derhal nedâmetle / pişmanlıkla tevbe ve istiğfar edip imanını ve evli ise nikâhını da tazelemesi gerekir. Aksi halde iman olmadan yapacağı ibadetlerin, kılacağı namazların bir kıymeti olmaz, nikâh bağı da kalmadığı için hanımıyla münasebeti de zina hükmünde olur.