s.a. hocam eşimden bosanmak istediğimde o istemedi bunun üzerine beni boşamazsa kendimi öldüreceğimi söyledim oda korkarak 3 talakla boşadı ben o sırada hayızlı idim boşanmıs olur muyuz? İsim mahfuz
*******
Ve aleyküm selam.
Öncelikle sorunuzun kısa cevabını görelim.
Evet, boşanmış oluyorsunuz. Eşiniz boşamada eğer sayı zikretmeseydi, bir boşama yani ric’î talak meydana gelir ve geri dönüşünüz mümkün olurdu. Fakat üç talakla boşadığına göre, bu uygulama sünnî değil “bid’î talak” olmasına rağmen boşama geçerlidir, dolayısiyle geri dönüşü olmayan bir yola girmiş oluyorsunuz. Artık birbirinize yabancı ve haramsınız; birarada bulunamaz, aile hayatı yaşayamazsınız. Bundan sonra tekrar nikâhlanabilmeniz için, siz bir başkasıyla evlenir ve o da ölür veya normal yolla sizi boşarsa, ancak o zaman tekrar önceki kocanızla evlenebilirsiniz.
Önemli bir hatırlatma: Eğer eski kocanızla yeniden evlenmeyi düşünüyorsanız, bir başkasıyla yapacağınız evlilikte “tefvîz-ı talak” şartıyla nikâhlanır ve boşama hakkını elinizde bulundurabilirsiniz.
Unutmamak gerekir ki; talakta sarhoşun, hastanın ve tehdit edilenin sözü ile boşama geçerlidir. Hatta talak mektup, e-mail, faks kanalı ile de yapılsa boşama geçerli olur. Bunlar kadının eline ulaştığı anda, yani kadın bu boşamayı öğrenip haberdar olduğunda, boşama gerçekleşmiş olur.
Şimdi de meselenin fıkhî bakımından açıklamasına geçelim.
Uygulanış şekli ve sonuçları bakımından talâk (boşama) bazı çeşitlere ayrılır.
Biçimini Kitap (Kur'an) ve Sünnet’in belirlediği usûle uygun olup olmaması açısından talâk, “sünnî” ve “bid'î” olmak üzere ikiye ayrılır.
Ayrıca talâkın, sonucunda evlilik hayatına geri dönüş imkânı tanıyıp tanımaması bakımından da “ric'î” ve “bâin” olmak üzere iki çeşidi vardır. Detaylı bilgi için bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-65.html
“Talâk-ı Sünnî”, yani Sünnî talâk, Kitap ve Sünnet’in talimatına uygun olan boşama tarzıdır. Bu talâk şeklinin üç temel şartı vardır. Bunlar;
- Hanımın hayız halinde bulunmaması,
- Hayızdan temizlendikten sonra cinsî temasın olmaması,
- Boşanmanın yalnız bir talakla yapılmasıdır.
İmam Mâlik, Evzaî, Sevrî ve bir görüşünde İmam Şafiî'ye (rahımahumullah) göre, bir temizlik içinde üç defa ve birbirini takip eden üç temizlik içinde üç kere boşamak sünnete aykırı ve bid'attır. Buna göre temizlik durumunda ve cinsî temas olmadan yapılan boşamadan sonra iddet sayılmalı, iddetin bitiminde ikinci boşama yapılmalı, ikinci iddet süresinden sonra da üçüncü boşama ile evlilik sona erdirilmelidir.
Hanefî fakihler (rahımehumullah) ise, bir temizlik süresinde üç defa boşamayı bid'at kabul etmekle birlikte, üç temizlik içinde üç kere boşamayı bid'at değil sünnî boşama sayarlar.
“Talâk-ı Bid’”, yani bid’at olan talâka gelince...
Kadını hayız günlerinde veya temizlik halinde cinsî temastan sonra yahut temizlik halinde birden fazla boşamak sünnete aykırı olduğundan, bu uygulama biçimi bid'î talâk (talâk-ı bid') adını alır.
Bu çeşit boşama dinen haram kılındığı için, bu yola başvuran koca günahkâr olur, fakat boşama şer’an geçerlidir, fıkhî-hukukî sonuçlarını doğurur.
Velhâsıl dört hak mezhebin tamamına nazaran; yani Hanefî, Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelîlere göre bid'î talâkla boşama muteberdir. Ancak, bu yola başvuran kimse İslâm'ın koyduğu esaslara uymadığı için, günaha girmiş olacağından, pişmanlıkla birlikte tevbe ve istiğfar etmesi de lazımdır.