es-Selamu aleykum muhterem hocam..Rabbim size dünya ve ahirette af ve afiyet nasip eylesin..Amin..

Hocam malumunuz Kuran-ı kerimler sahaflarda olsun,kapalı çarşılarda olsun ve bir çok dini içerikli kaynakların bulunmuş olduğu dükkanlarda satılmaktalar..Uzun zamandır dikkatimi çeken bir konu var..Dükkanların önlerinde ve içlerinde Kuran-ı kerimler sayfaları görünecek şekilde açık bırakılmakta ve bu şekilde satışa sunulmaktadır..Bizler biliriz ki kuran-ı kerim okunmadığı sürece kapalı durur..Adap üzere ters konulmaz ve belden aşağıda tutulmaz..Burada bizlerin ölçüsü ne olmalıdır?varsa bir yanlış esnafları uyarmamız mı gerekir?Bu konu ile alakalı malumatınız nedir?

Allah Razı olsun..Selam ve dua ile..

*******

Ve aleykümü’s-Selâm.

Kitapçıların öyle yapmaları, o kabil davranışları tabii ki Kur’an-ı Kerim’e hürmetsizlik olur. Bu açık değil mi? Nesini soruyorsun ki? Yapılacak iş, takınılacak tavır da belli.

Malumunuz Kur’an-ı Kerim’in yayılmasına, öğretilip okunmasına vesile olmak niyetiyle yayımcıların, Kelâm-ı Kadîm’i bastırıp, Mushaf olarak satmaları caiz olmanın ötesinde ayrıca sevaptır. Hürmette kusur etmeyerek yapılacak bu iş ve satıştan elde ettikleri kazanç da tabii ki helâl olur; fakat, maliyet fiyatına yakın, az bir kârla müşteriye sunmalıdırlar. Hatta, geçimini başka kitaplardan sağlayabiliyorsa, Kur’an-ı Hakîm’i kârsız satmaları güzel olur.

Mesajınızda bahse konu olan davranışlar ise elbette ki Mushaf-ı Şerife saygısızlıktır. Sizler gibi bu durumlara şahit olan şuurlu kardeşlerimizin, uygun bir üslûpla o esnafı uyarmaları güzel olur. Hatta zaruridir; bu iş, imanımızın ve takvamızın icabıdır. Malumunuz, şeâire / mukaddesata hürmet, kişinin takvasıyla mütenasiptir. Yani kişinin kutsala saygısı, takvası nisbetinde olur.

Rabbim (c.c.) cümlemizi ve bilcümle Ümmet-i Muhammed’i ve evladını müttakîler zümresine ilhak eylesin. Rızâsına aykırı, gadabını mûcip davranışlardan muhafaza buyursun. Âmin…

 

Go to top