Halis Hocam. …………… gibi hem dal hem mudil olan birini okuyup tavsiye eden, Hz. Peygamber de sizin bizim gibi bir insan ve Hz. Kur'andan gayrı mucizesi yok diyen birisinin imameti hakkında ne dersiniz? Cuma Namazları zaruret halinde tabi olmak caiz midir? (Kılmıyor ve kıldırmıyoruz ama)
Bir de yine imamlık ile alakalı yıllık azami 1 hafta izinli olabilirler fazlası caiz değil diye duymuştum. Sıhhat derecesi nedir?
Cumamız mübarek olsun... Allah'a emanet olun. Kolay gelsin.. Ali Galip Sarı – Facebook
*******
Selamün aleyküm kardeşim;
İmametin şartları bellidir. Bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2220-murahik-in-imamligi-ve-imametin-sihhat-sartlari.html
Burada görüleceği üzere imamlıkta ilk şart, “Müslüman olmak”tır. Bid’at ve dalâletinin itikadî esaslara müteallık olmaması iktiza eder. Mumaileyhin, imanın altı şartından biri olan “kader”e iman mevzuunda da sıkıntıları olduğunu biliyoruz. Böylesine itikadî sapkınlık ve sakatlıkları olan birilerinin arkasında namaz kılınıp kılınmayacağını soru mevzuu yapmanın bile zait olacağı kanaatindeyim. Çünkü usûl-i fıkıhta meşhur kaidedir; “Şart olmayınca meşrut olmaz.” İmametin ilk şartı yok ki, immalığı caiz olsun.
Ulaşabildiğim kaynaklarda imamların izin meselesiyle alakalı herhangi bir kayda rastlamış değilim. Bu durum herhalde vazifenin aksatılmaması ve vazifelinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tesbit edilebilecek bir husustur, diye düşünüyorum. Meselenin bir yönü bu. Öbür cihetine gelince… Eğer imamın mesleğine liyakati yoksa, hele hele bir önceki sorunuzda bahsettiğiniz türden biri ise, yerine ehil bir vekil bulup vazife de aksamadıktan sonra, imam isterse 6 ay, hatta sene boyunca izinyapsın. Ne mahzuru olur ki! Bilakis faydalı, isabetli ve yerinde bir uygulama olur. Öyle değil mi?