Hocam selamın aleyüküm hayırlı cumalar.
Hocam geçen günlerde tesbih namazına niyet ettim ve 4 rekat kıldığım için niyetimde bunu belirtmedim.
2 rekatı normal bir şekilde kıldım ama 3. rekatta fatiha ve zamm-ı sure okumadan rüküya gittim yada hatırlamıyorum ama içimde bir şüphe kaldı. Sehiv secdesi ile tamamladım ama namazım bozulduysa üzerime vacip oluyor sanırım.
Yeniden 4 rekat olarak mı kılacağım yoksa 2 rekatı kıldığım için 3. rekatta hata yaptığımdan dolayı 2 rekat mı kılmalıyım ?
Birde, öğlen namazının 2 rekatlık son sünnetinin bazen 4 rekat kılındığını duydum. Eğer 4 rekat kılıacaksak, oturduğumuzda salli-barik okuyup 3. rekatta subhanke ile mi başlayacağız yoksa öğlen namazının ilk 4 rekati gibi mi eda edeceğiz ?
Hz.Allah hizmetlerinizden razı ve memnun olsun. Saygılarımla
*******
Ve aleyküm selam, size de hayırlı cumalar…
1- Namazlara niyette rek’at adedini tayin etmek / belirlemek gerekmez, hatta belirtilmemesi evlâdır. O yaptığınız doğru ve tamam. Zira Mevlâ-yi zû’l-Celâl’in, kılınan o namaza kaç rek'at mükâfat vereceği belli olmaz. İki rek'ate iki bin, dört rek'ate dört bin rek'at ve daha da fazla sevap verebilir…
Diğer durumunuza gelince…
Söylediğinize göre ilk iki rek’atin farz olana kıraatı tamamdır.
Bilindiği üzere dört rek’atli nafilelerde, ilk iki rek’at gibi, üçüncü ve dördüncü rek’atlerde de kıraat farzdır. Hatta Fatiha’dan sonra zamm-ı sure veya ayet okumakta da muhayyer değiliz, olamayız. Zira Fâtiha-i şerifeye başka bir sûre veya sûre yerini tutacak kadar ayet-i kerime ya da ayetler ilave edilmesi vaciptir. Şöyle ki:
Farz namazların önceki ilk iki rek’atlarında Fâtiha'dan sonra diğer bir sûre veya bir sûreye denk bir mikdar ayet okunması vacip olduğu gibi, vitir namazı ile sünnetlerin, bilumum nafile namazların her rek’atında Fâtiha ve Fâtiha'dan sonra bir sûre veya ona denk bir ya da birkaç ayet okunması da vaciptir. Bu Hanefî mezhebinin görüşüdür. [Eimme-i selâseye yani İmam Mâlik, İmam Şâifî ve İmam Ahmed b. Hanbel’e (rahımehumullah) göre ise Fâtiha’ya başka bir sure veya ayetin eklenmesi sünnettir.] Binaenaleyh tesbih namazının her rek’atinde de kıraat farzdır, ilk iki rek’atte bu farzı yerine getirmişsiniz. Dolayısiyle ka’denin tehirinden / gecikmesinden dolayı icap eden sehiv secdesi ile ilk iki rek’at namaz sahih olur.
Ancak niyet edip başlamakla üzerinize vacip / farz hâle gelen son iki rek’atı yeniden kılmanız gerekir. Ya da sil baştan dört rek’at olarak iade edersiniz, zira maddede olduğu gibi mânâda da fazla mal göz çıkarmaz.
Bazı eserlerde tesbih namazı için, eğer gündüz kılınırsa dört rek’atte bir, gece kılınırsa iki rek’atte bir selâm vermenin daha iyi olduğu belirtilmiştir. Hâsılı; bu namazı dört rek’at olarak kılmak mümkün olduğu gibi, iki rek’atın sonunda selam vermek suretiyle, ayrı-ayrı ikişer rek’at halinde kılmak da mümkündür. [Bkz. Vehbe ez-Zuhavlî, el-Fıkhu'l-İslâmî ve Edilletühü, Dımaşk, 1984, 2, 49]
2- Evet, öğlenin son iki rek’atini dört kılacak olursanız, ka’de-i ûlâda Tahiyyat’la birlikte Salli-Bârik’i de okuyup 3’üncü rek’ate de Sübhâneke ile başlamanız icap eder.