Gayet tabii ki fitre nakit değil de gıda (kumanya paketi) olarak da verilebilir. Bu noktada uygun olan, verilen kişinin yararına olan türü tercih etmektir. Fitre sadakası, zekât gibi niyet edilerek fakirlere temlik şekli ile verilir, yemek ikramı şeklinde verilemez.
Sünnet’te sadaka-i fıtrın (fitrenin) miktarı; buğdaydan yarım sa', arpa, hurma veya üzümden bir sâ‘ (yaklaşık 2.917 gram) olarak belirlenmiştir. Sadaka-i fıtrın bu sayılan maddelerden belirlenmesi, o günkü cemiyetin iktisadî şartları, yeme-içme ve beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır. [2015 yılı nakit fitre miktarı (asgarî); 11,50 TL.dir.]
Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) ve sahabe-i kiram (r.anhum) dönemindeki tatbikatlar dikkate alındığında, sadaka-i fıtır miktarı ile bir fakirin, içinde yaşadığı toplumdaki orta halli bir ailenin hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması hedeflenmiştir.
Hâsılı; buna göre günümüzde sadaka-i fıtır, bir kişinin bir günlük normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktar, aynî gıda yardımı olarak verilebileceği gibi, bunun değerinde nakit de verilebilir. Ancak fakirin yararına olanı seçmek, vermek daha uygundur.