Hocam selamun aleykum Rabbim saglik sihhat hayirli uzun ömür versin Bir sorum olacakti Karbonatla dis firçalamak orucu bozarmi ? İsmail ünal – Facebook

*******

Ve aleyküm selam.

Fırça, misvak gibidir; misvakın olmadığı yerde o kullanılır. Hanefi mezhebine göre, oruçlu olan bir kimse misvak veya fırçayı, kuru olsun yaş olsun, öğleden evvel veya öğleden sonra olsun her zaman kullanabilir.

Bazı rivayetlere göre İmam Ebû Yusuf (rh.), oruçlu olan kimsenin yaş misvakı kullanmasının mekruh olduğunu söylüyor. Ancak İmam-ı A'zam ile İmam-ı Muhammed'e (rahımehumallah) göre ise oruçlunun su ile ıslatılmış misvak veya fırça kullanmasında hiçbir kerahet yoktur.

Hâsılı, Hanefî mezhebinde müftabih olan kavle göre her zaman misvak ya da fırça kullanılması caizdir.

Şâfiî mezhebine göre öğleden evvel kullanılmasında bir sakınca yoktur; öğleden sonra ise mekruhtur.

Oruçlu iken diş macunu veya benzeri (tuz-karbonat vs.) ile fırça kullanmakta, mutlak mânada kerahet vardır, orucun sevabını giderir, sakınılması gerekir.

Dişlerin macunla fırçalanması, ya da tuzlu su veya karbonatla ağızda çalkalama yapılması esnasında, macun, tuz ve karbonatın tadı boğaza kadar ulaşması halinde oruç bozulur. Bu gibi uygulamalardan ve bilhassa gargaradan kaçınmak lazımdır. 

Misvaktan kopan ve yutulan parçalar buğday tanesi kadar yahut daha fazla olursa orucu bozarlar.

Dişlerin kendiliğinden kanaması halinde, kan tadı duyulacak kadar olur ve bilerek yutulursa oruç bozulur. Az olur ve farkına varmadan yutulursa bozulmaz.

Bütün bu durumlarda orucun bozulması halinde sadece kaza gerekir, keffâret icap etmez.

Go to top