Selamün aleyküm hocam size 2 tane sorumuz olacaktı. Mehir konusunda mehri muaccel mi mehri müeccel mi hibe edilebiliyor? 2.olarak eşimin üzerine olan mallar vefat ettiği zaman o mal uzerinde eşimin ailesinin hakkı varmı ? Şimdiden teşekkür ederiz. Zeynep Demir karakoç – Facebook

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

1- Mehir, verileceği zaman itibariyle, sizin de belirttiğiniz gibi muaccel ve müeccel olmak üzere iki kısma ayrılır.

a) Mehr-i muaccel, zifaftan evvel söz, nişan ve düğün esnasında kıza takılan zînet, verilen para, mülk veya alınan eşyadır. Bazı yörelerde buna “ağırlık” da denilir. Hatta sünnet olan “yüz görümlüğü” de mehr-i muaccel kapsamına girer. [Bkz. Mehmed Bahâ'eddin Efendi, en-Necâh fî Ahkâmi’n-Nikâh, s. 100]

b) Mehr-i müeccel, vakt-i gâyeye yani boşanma ve ölüm zamanına kadar ertelenibilen mehirdir. Koca, bu mehri vakt-i gâyeden evvel ödeyebileceği gibi, kadın da bu mehrini kocasına hibe edebilir / bağışlayabilir. Bu hususta velisinin itiraz hakkı da yoktur, zira tasarruf hakkı tamamen kadına aittir.

İlave bilgi:

Mehmed Zihni Efendi merhum bu mevzuda Nimet-i İslâm’da şu dip notu düşmüştür:

“Talâk veya ölüm vukûu ile edâsı lâzım gelen mehirde tecil, sahih olmaz.

Sual: Zeyd, zevcesi Hindi talâk-ı bayin ile boşadıktan sonra, zimmetinde olan mehr-i müeccelini, belli müddetle tehir edip hemen ödemese, Hind beklemeyerek, mehrini Zeyd’den almağa kaadir olur mu?

Cevap: Olur. Ric'î olarak dahi vâki olan boşamada, İddetin sona ermesiyle, mehr-i müeccel dahi, muaccel olmakla, hemen verilmesi lâzım gelir.

2- Eşiniz vefat ettiğinde, malları üzerinde ailesinin yani anne ve babasının hakkı vardır. Miras durumu şöyle gerçekleşir:

1   Zevce / Hanım                  1/4

1   Anne                                 1/4

Asabeler

1   Baba                                  2/4

Yani varlıklar dörde bölünürp bir’i sizin, bir’i annesinin, ikisi de babasının hakkı olur. 

Go to top