Hayvan gübresiyle karışık insan dışkısı dökülen tarladan çıkan mahsul yenir mi? İsim mahfuz – İstanbul

*******

Selamün aleyküm.

İnsan dışkısı toprak ve kumla karışık (ve bunlar dışkıdan fazla) ise, onun alış-verişi geçerli olur”.  Bu görüş, İmam Muhammed’den (rh.) rivayet edilmiştir ve sahih olan da budur. el-Mülteka’da “İnsan dışkısından yararlanmak da hükmen alış verişi gibidir” denilmiştir.

Bu itibarla insan dışkısını-necasetini satmak da, yalnız başına gübre olarak kullanmak da caiz değildir. Fakat toprak, kum veya başka şeyle, mesela hayvan gübresiyle karışık olarak satmak ve kullanmak caizdir.

İnsan veya hayvan necaseti karışık su ile sulanmış sebzeleri yıkayıp yemek caiz olur. Ancak lağım suyu ile sulanmış sebzeleri yemek caiz değildir. 

Evet, insan dışkısının belirtilen şartlar dâhilinde tarımda gübre olarak kullanılmasında bitki açısından bir sakınca yoktur. Dışkının gübre olarak kullanılmamasının zâhirdeki en önde gelen sebebi, herhalde öncelikle tab’-ı selime, zevk-i selime, akl-ı selime (normal insan tabitına, zevkine, aklına-mantığına) uygun olmamasıdır. Ayrıca kolera faktörü gibi hastalık yapıcı mikroorganizmaların çevre ve insan sağlığını tehdit edebilmesidir. Zira bu usûlle gübrelenen bitkilerden elde edilen ürünlerinin tüketilmesi, başta kolera olmak üzere sindirimle ilgili birçok rahatsızlığaa sebep olabilir. Ve yine arazinin konumuna göre taban suyuna karışarak içme suyunun kirlenmesine de yol açabilir.

O halde bunu kullanmak zorunda kalanlar, bütün bu muhtemel olumsuzlukları mutlaka ama mutlaka dikkate almalıdırlar. 

Go to top