Selamünaleyküm abı misvak kullanmak hanefi mezhebıne gore orucu bozmaz şafilere gore ogleden sonra kullanmak bozar dedı burak kızıltaş hoca. Ahmet Üzüm – Facebook
*******
Ve aleyküm selam kardeşim;
Öncelikle hocanıza teşekkür edin, hayır dualarda bulunun, saygıda kusur etmeyin.
Naklettiğiniz gibi, hoca efendi, zikri geçen mezheplere göre oruçlunun misvak kullanma hususundaki hükmü anlatmış. Sizi bilgilendirmeye çalışmış. Varsa bir tereddünüz, anlamakta zorlandığınız bir mesele, öncelikle kendisine sormanız gerekmez mi?
Her neyse…
Madem mevzu etmiş, bize de sormuşsunuz, tekar da olsa bir nebze de biz anlatmaya çalışalım.
Evet, Hanefi mezhebine göre, oruçlu iken misvak kullanmak orucu bozmaz. Ancak su ile ıslatılmış bir misvakı kullanması İmam Ebu Yusuf'a (rh.) göre mekruhtur. Diğer imamlara göre ise, sabahleyin yahut zevâlden (Güneşin gökyüzünün ortasından batıya doğru hareket etme zamanından) sonra yaş ve kuru misvak kullanmakta kerahet yoktur, yani mekruh değildir.
İmam Şâfiî'ye göre, öğleden evvel misvak kullanılmasında bir beis yoktur, zevâlden (öğleden) sonra ise misvak kullanılması mekruhtur. [Bkz. Bilmen, Ö.N., Büyük İslam İlmihali, s. 287, md., 88]
Hattabî (rh. 388/998), bazı âlimlerin günün sonuna doğru misvak kullanmanın mekruh olduğuna hükmettiğini belirtir ve şu açıklamada bulunur:
Onların mekruh demedeki maksatları, oruçlunun ‘hulûf’ denen ağız kokusunun iftar anına kadar devamını temenni etmelerinden ileri gelmektedir.
Nitekim Buharî ve Müslimde Ebu Hüreyre’den (r.a.) rivayet olunun hadis-i şerifte, "Oruçlunun hulûfu (hı-lâm-vav-fe maddeleriyle, oruçlunun ağzındaki koku) Allah indinde, misk kokusundan daha hoştur" [Buharî, Sahih, Savm, 9; Müslim, Sahih, Sıyam, 163] buyrulmuştur.