Hocam selamün aleyküm. Vakit namazlarına niyet ederken "bugünkü" tabirini kullanmamız gerekiyor mu yoksa kullanılmasa da niyet olmuş olur mu? Mesala: "Niyet ettim Allah razı için BUGÜNKÜ sabah namazının farzını kılmaya" ile "Niyet ettim Allah razı için sabah namazının farzını kılmaya" niyetlerinin her ikisi de doğru mudur? Teşekkürler. Sinan Kacar – Gmail.
*******
Ve aleyküm selam kardeşim;
Evet, namaza kalben "Niyet ettim Allah rızâsı için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya" diye niyet etmek de, "Niyet ettim Allah rızâsı için sabah namazının farzını kılmaya" demek de caiz olur. Nitekim Arapça niyetlerde “Neveytü en üsalliye lillâhi tâlâlâ farza salâti’l-fecri edâen müstakbile’l-kıbleti” diye niyet ediyor, “bugünkü” lafzını zikretmiyoruz.
Ayrıca unutmamak lazım, niyet kalbe aittir. Binaenaleyh bir insan başlayacağı bir namaza, kalb ile niyet edip de dili ile bir şey söylemese, o namazı caiz olur. Kalpten niyet olmaksızın dil ile yapılan niyet ise sahih / geçerli değildir. Hatta İmam-ı Rabbani (k.s.) hazretlerine göre dil ile niyet edilmesi bid’attir. [el-Mektûbât, 1, 186] Bundan kaçınmak gerekir.
***
A ç ı k l a m a
Namazlarda niyet de şarttır. Şöyle ki:
Niyet aslen bir azimden ve kesin bir iradeden ibarettir. Kalbin bir şeye karar vermesi ve bir işin ne için yapıldığını düşünmeksizin bilmesi demektir.
Namazla ilgili niyet, Allah Teâla’nın rızası için ihlasla namazı kılmayı istemek ve hangi namazın kılınacağını bilmektir. Yapılan işlerin önemleri ve sevapları niyetlere göredir. İnsanın niyeti halis (sırf Allah rızası için) olmalıdır. İnsan yapacağı bir ibadeti şuurlu bir halde yapmalıdır. Yapacağı amelle / işle, Allah rızası gibi yüksek bir gaye gözetmeli ve gaflet içinde bulunmamalıdır.
Niyet kalbe aittir. Bir insanın başlayacağı bir namaza kalp ile niyet etmesi yeterlidir ve doğru olan da budur. Niyet, kalp ile "şu vaktin farzını veya sünnetini kılmaya niyet etmek"tir. Bu itibarla kalbden niyet olmaksızın dil ile yapılan niyet sahih değildir. Niyetle ilgili olarak ayrıca bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-361.html
Farz namazlarla bayram ve vitir namazlarından bunları yerine getirirken hangi vakitler olduğunu belirlemek gerekir: "Bugünkü sabah namazına" veya "Bugünkü cuma namazına, bugünkü vitir namazına, bugünkü bayram namazına" diye niyet edilir. Yalnız farz namaza niyet etmek yeterli değildir. Böyle bir niyetle farz namazları tayin edilmiş olmaz. Fakat hangi namaz olduğu belirlenmeksizin vakit içinde: "Bu vaktin farzını kılmaya" diye niyet edilmesi kâfi gelir. Rek’atların sayısını söylemeye gerek yoktur. Yalnız cuma namazı böyle değildir; onu vaktin farzı niyeti ile kılmak olmaz; çünkü asıl vakit öğlenindir, cumanın değildir.
Nâfile namazlara gelince; bunlarda sadece namaza niyet etmek kâfidir. Fakat şu vaktin ilk sünnetine veya son sünnetine niyet ettim, diye de kılınırlar. Bu namazların müekked veya gayr-i müekked olduklarını belirlemeye de gerek yoktur. Ancak teravih namazı için, "Teravih namazını veya vaktin sünnetini kılmaya niyet ettim" demelidir, ihtiyatlı olan budur. [Bilmen, Ö.N., B.İslam İlmihali, s. 118]