Selamün aleyküm hocam İslam dini için müslümanlık için yapancı memleketlerde duydugumuz yanlış sözlere eylemlere cogu zaman susuyoruz bazen bir şia bazen bir budist bazen bir yahudi yada hıristiyan her biri dini islamın ve biz müslümanların kesinlikle kabul etmeyeçegi şeyler söylüyorlar kimi zaman ortamın tedirginliğinden kimi zaman tiçari faaliyetten ötürü susuyor ve bazende sizin fikriniz saygı duyuyoruz gibi içimize sinmeyen cümleler kuruyoruz. Bu durum da bulunan müslümanların fikriyatı hal ve hareketleri nasıl olmalı?
Soru: Fatih tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap
*******
Ve aleyküm selam.
Söz konusu durumlarda / ortamlarda konuşmanın bir faydası olacaksa konuşur, olmayacaksa o meclisi terk eder, o tür konuşmaların bitmesini gözlersiniz… Bu da mümkün değilse, susmayı tercih edersiniz.
Hiçbir zaman ve zeminde yanlış düşünce ve sözleri için gayrimüslim bir muhatabımıza, “sizin fikriniz saygı duyuyoruz” denmez. Kısacası Müslüman gayrimüslim birilerinin gayr-i İslâmî düşüncelerine saygı duymaz, duyamaz. O durumda sen de aynı düşünceyi paylaşmış olursan. Düşüncesi küfürse, Allah korusun, “küfre rıza küfürdür” hükmünün altına girersin. Bu tablo karşısında Müslümanın takınacağı tavır-söyleyeceği söz, “Fikrine saygı duymak mecburiyetinde değilim, fakat dinim gereği saygısızlık da etmek istemem” demek olmalıdır. Düşünürseniz, buradaki inceliği rahatlıkla kavrarsınız. Bir fikre veya kişiye ‘saygı duymak’ ayrı, ‘saygısızlık etmemek’ apayrı bir tavırdır. Binaenalayh hükmü de farklı olur.