Nabi tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap
*******
Selamün aleyküm.
Dile getirdiğiniz mesele çok daha önce sorulmuş ve cevaplanmış idi. Lütfen sitede araştırıp varlığını yokluğunu tesbit etmeden soru göndermeyiniz. Bk.
Maamafih hatırın kalmasın, yeniden cevaplamaya çalışalım bu mübarek bayram gününde...
Bir hayvanın kurban edilebilmesi için, onun, kesecek kimsenin malı olması gerekir. Fiyatı netleşmemiş ve üzerinde yapılan akit bitmemiş bir hayvan, kesecek kişinin malı değildir. Henüz fiyatı netleşmemiş bir hayvanın kurban edilmesinde mahzur vardır. Sorunuzun kısa cevabı budur.
Açıklamasına gelince…
Kurbanlık hayvan alırken fiyatını belirlemeden kestikten sonra etini tartıp ödemek, eğer muayyen bir hayvan üzerine pazarlık yapılıp satan kişi müşterinin kabzına (hayvanı alıp götürmesine) mâni olmuyorsa, satılan ve satın alınan şey et olmayıp hayvanın kendisidir. Sadece fiyatı bilinmiyor kesildikten sonra tartılıp öğrenilecek bir malı fiyatı belli olmadan satmak bey’-i fâsit olup satanın izni ve müşterinin kabzı (teslim alması) ile mülkiyet ifade eder. (Yani müşterinin malı olur.) [Molla Husrev, Dürer, 2, 169 (sondan 3. satır); el-Haddad ez-Zebîdî, Cevhere, 2, 263]
Eğer muayyen bir hayvan üzerine pazarlık yapılmazsa veya muayyen hayvan üzerine pazarlık yapılsa bile satıcı o hayvanı müşterinin alıp götürmesine izin vermezse, o zaman satılan hayvan değil ettir. Et ise henüz mevcut değildir. Satış zamanında olmayan bir şeyi satmak (selem müstesna) caiz değil bâtıldır. Bâtıl alış-veriş mülkiyet ifade etmez, yani satın alanın mülkü olmaz. Binaenaleyh bâtıl alış-veriş ile satın alınan hayvanı alan kişinin, kendi nâmına kurban kesmesi caiz olmaz. Fasit alış-veriş ise mülkiyet ifade ettiğinden fâsit alış-veriş ile alınan kurbanı kesmek caiz olur. [Hey’et, el-Fetâva’l-Hindiyye, 5, 302] Ancak tahrîmen mekruh olup fesadı izâle etmek her iki tarafa da vâciptir. Fesadı izale etmeden o hayvandan yemesi helâl olmaz. [İbn Âbidîn, Reddü'l-Muhtâr ale’d-Dürri'I-Muhtâr, 5, 89] Yani sevap elde etmeye uğraşırken günah işlenmiş olur.