Soru: Ahmet Aydemir tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap
*******
Ve aleyküm selam.
Söz konusu muamele mevcut haliyle şerîata uygun olmaz. Çünkü bu, teminat altına alınmış resmen geçerli bir para birimi değildir. Değer kazanıp kaybetme hususunda da spekülasyona açıktır. Dolayısiyle uygulama dinen caiz olmaz. Diyanet’in beyanı da bu yöndedir. Şu anki vaziyeti itibariyle buna ilave edilecek bir şey yoktur. Detaylı bilgi için aşağıya kopyaladığımız açıklamayı lütfen okuyunuz:
“Para, devletçe bastırılan ve ülke içinde mübadele aracı olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı, kâğıt ya da metal nesnedir.
Sanal para ise; arkasında herhangi merkezi finansal kurum bulunmaksızın kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişe imkân tanıyan her kullanıcı için özel kriptolanmış/şifrelenmiş para birimidir.
Bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı ya da altın gibi zâti bir değere sahip olmalıdır.
Sanal paralar her ne kadar bazı kesimler tarafından mübadele aracı olarak kullanılmakta ise de, devletin sağladığı itibârî değere ve güce sahip olmaması, arkasında merkezi bir finansal kurumun bulunmayışı ve devlet teminatı altında olmaması sebebi ile para olarak değerlendirilemez.
Ayrıca değer kazanıp kaybetme hususunda spekülasyona açık olmaları, daha çok kara para aklama amacı gibi meşru olmayan iş ve işlemlerde kolaylıkla kullanılabilmesi ve devletin denetim ve gözetiminden uzak olması gibi sebeplerle sanal paraların alım satımını yapmak şu merhalede/aşamada dinen uygun değildir.” [Bkz. Diyanet sitesi veya 11 Kasım 2017 tarihli basın]
Sadedinde olduğumuz meseleyle ilgisi bakımından aşağıdaki videoyu da mutlaka seyretmelisiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=e_vXUEdXppM&feature=youtu.be