Soru: HARUN. tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap
Mâlumunuz, hareket hâlinde bulunan vasıtalarda namaz kılarken Kıble’ye yönelmek mecburiyeti yoktur. Vasıta istikametine doğru oturulan yerde îmâ ile kılınır.
Farz namazlarda ayakta durmak namazın şartlarından/farzlarından biridir ve buna kıyam diyoruz. (Nâfile namazlarda kıyam şart değildir.) Bu sebeple ayakta durmaya gücü yeten birinin ayakta durmadan kıldığı farz bir namaz caiz olmaz. Ancak otobüste ayakta duramayan birisi oturarak namazını kılabilir.
Âlemlere Rahmet Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz nafileleri deve üzerinde kılmış, farzları da yerde kılmaya dikkat göstermiş; ancak yerde kılmak mümkün olmadığı takdirde deve üzerinde kılınacağına işarette bulunmuştur.
Vasıtadan inmeye mâni olan haller
- Yerin çamur olması,
- Kafilenin (mesela otobüsün vs. vasıtanın, grubun) beklememesi,
- Binek hayvanın huysuz olup kaçması... gibi durumlar, fıkıh kitaplarımızda vasıtadan yere inmemeye özür olarak gösterilmiştir.
Binaenaleyh söz konusu durumlarda arabada koltukta oturarak namaz kılmanın bir mahzuru olmaz. Koltukta namaz kılınacağı vakit de îmâ ile kılınır. Îmâ, namazda rukû ve secde yerine başla işaret etmektir. Bu şekilde namaz kılan kişi rukû için başı biraz eğer, secde için ise rukûdan biraz daha fazla eğer, bu yeterlidir, karşı koltuğa başını-alnını koymaz. Nitekim secdede başını yere koyamayan kimsenin de, bir şeyi başına kaldırarak ona secde etmesi caiz değildir.