Selamün aleyküm hocam.
Eşek sütünyle yapılmış sabunun baştaki yaralara, sedeflere iyi geldiği şifa olduğu söyleniyor. Bu yolla iyileşenler de var. Bu sabuna yüzde 5-10 gibi eşek sütü katılıyor. Doğal ve faydalı olduğu için tercih ediliyor. Bu sabunları kullanmanı hükmü nedir?
Soru: Aslıhan tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap
*******
Ve aleyküm selam kardeşim;
Eşek sütü, yüce dinimiz İslam’da haramdır. Haram olan bu nesneyi, sabun gibi temizlik ürünü olan bir maddeye katmak ve bunu kullanmak da tabiatıyla caiz olmaz. Ancak söz konusu mâmulün (sabun) tedaviye yönelik olduğu söylendiğine göre, diğer haram nesnelerde olduğu gibi, bu da alanında uzman ve Müslüman olan bir hekimin tavsiyesi ile kullanılabilir.
Bilineceği üzere evcil eşek etinin yenmesi Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından haram kılınmış, yasaklanmıştır. [Bkz. Buhâri, Sahih, Zebâih, 28; Mey'azi, 38, Nikâh, 21; Müslim, Sahih, Nikâh, 30; Sayd, 23, 25, 30, 37] Fakat ehlince mâlum olduğu üzere, fıkıh ilminde, “Hayvanların sütleri, etlerine tâbidir” diye bir kaide vardır. Etlerinin hükmü ne ise, sütlerinin hükmü de odur. Ehil eşeklerin yenilmesi haram olunca, sütlerinin içilmesi de haramdır. Dolayısıyla eşek sütünü içmek, ondan sabun vb. mâmullerde yararlanmak da haramdır.
Hâsılı süt, dört mezhebe göre de etin hükmüne tâbidir. Hanefî, Mâliki, Şâfiî ve Hanbelîlere göre eşek etinin yenilmesi ve sütünün içilmesi haramdır. Mamaafih Mâlikî âlimlerin bir kısmı bunu tenzîhen mekruh saymış, bazı sahâbîlerden ve Hanefî âlim Bişr el-Merisî’den (rahımehumullah) ehlî eşek etinin helâl olduğu görüşü nakledilmiştir. Fakat aslolan mezhep görüşleridir, fetva ona göredir, bunlara göre amel edilmez.
Ancak, yukarıda da belirttiğimiz üzere zaruri hallerde caizdir, ihtiyaç miktarı içilebilir, kullanılabilir.
Kısacası, eşek sütünü bir hastalığın tedavisinde kullanma zarureti varsa, yalnızca o zaman içilmesinde, istimâlinde bir mahzur olmaz. Mesela bir doktor hastasına,
- 'Sen mutlaka eşek sütü içmelisin, hastalığın tedavisi ancak ona bağlıdır' veya ‘Bu cilt hastalığın ancak eşek sütünden yapılmış sabunla düzelip iyileşebilir’ derse, eşek sütü içebilir ve söz konusu sabun kullanılabilir.
Bununla beraber eşek sütünün alternatifleri varsa, hastalığın başka normal / helal bir ilaçla tedavisi mümkünse, bu durumda içilmesi gene caiz olmaz.
Evcil olmayan yabanî eşeğin ise eti de sütü de helâldir. Bu hususta Buhârî ve Müslim’de gelen rivayet şöyledir: Ebu Katâde (r.a.) avladığı yabanî eşek etinden bir parçayı Rasûlullah’a (s.a.v.) ikram etti. Efendimiz (s.a.v.) de bunu yedikten sonra ashabına (r.anhum), “O helâldir, yiyebilirsiniz” buyurdu.