Günde 2 öğün yeme sünnetini ara öğünle ihlâl etmek

Selamun aleyküm hocam

Günde iki öğün  yemenin sünnet olduğunu biliyorum.Peki öğle vaktinde meyve kuruyemiş çikolata gibi şeyler yemek bu iki öğün sünnetini bozar mı?Öğle vakti böyle şeyler yemek sünnete uygun mu?

Soru: Erkan canlı tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Evet, günde 2 öğün yemenin sünnet olduğunu bilmesine hepimiz biliyoruz ama, uygulamada pek de başarılı olduğumuz söylenemez, öyle değil mi?

Esasen dinî-edebî-ahlâkî kaynaklarımızda, günümüzde düzenli bir şekilde yenilen öğle yemeğinden bahs edilmemektedir.Nitekim fıtır sadakası veya bazı keffâretlerin miktarı belirlenirken, günde iki öğün üzerinden hesaplanması da gösteriyor ki, sabah ve akşam yemeklerine ek olarak üçüncü bir öğün bulanmamaktadır. Böylece, sabah kahvaltısını sahurda yiyen kişinin, günlerini ne kadar kolay bir şekilde oruçlu geçirebileceği de daha iyi anlaşılmaktadır.

Aslında günümüzde de iki öğünle yetinmek hem zaman kazanma, hem bütçe dengeleri, hem de sağlık açısından tavsiyeye şâyan olmanın ötesinde, uyulması gereken bir sünnettir. Elbette şeker hastaları, ülseri bulunanlar vb. rahatsızlıkları olanlar bundan istisna edilir. Müstesnalar da, mâlum olduğu üzere umumi kaideyi bozmaz.

Pâk ecdadımız Osmanlı İslâm/şeriat devleti olduğu kadar, aynı zamanda bir arşiv devletidir de... Belgeler öylesine ayrıntılı tutulmuştur ki, mutfağa giren bir baş soğan bile kayıt altına alınmıştır.

Bu kayıtlardan biri, atamız Fatih Sultan Mehmed’in (k.s.) mutfağı ile ilgili belgedir. Bu belge, hicri 873 Zilhicce'sini / miladî 11 Haziran-09 Temmuz 1469 tarihini göstermektedir. Bundan öğrendiğimize göre, Hz. Fatih, ülkesinde yaşayan diğer insanlar gibi, günde sadece iki öğün yemek yerdi. 

Bunlardan ilki kuşluk vakitlerinde yediği sabah yemeği ki, Osmanlı’da kahvaltı geleneği yoktur Batı’dan gelmiştir, ikincisi ise akşam namazından sonra yediği akşam yemeğidir. 

Üstelik akşam yemeği ‘perhiz yemeği’ sayılabilecek kadar az ve hafiftir: Çorba, etli bir yemek, yoğurt ve salata cinsinden yeşillikler... 

Rabbim (c.c.), başta yeme-içme uygulamaları olmak üzere Sünnet-i Nebeviye’nin her nev’ine, vüs’atimiz nisbetinde uyabilmeyi, hayatımızın her safhasında uygulayabilmeyi nasip ve müyesser kılsın.

***

Gelelim dile getirdiğiniz meseleye…

Peki, sorunuza mukabil biz de size sormuş olalım; öğleyin meyve, kuruyemiş, çikolata gibi şeyler yemek öğün değil de nedir, adı üstünde ‘ara öğün’ değil mi?

Yani 2 öğüne 1 öğün daha ilave etmiş olmuyor muyuz?

2 + 1 = 3 etmez mi?

Bu uygulama 2 öğün sünnetine uyuyor mu?

Uymuyor değil mi?

O halde bunun nesini soruyor-sorguluyorsunuz ki!

Eğer yiyecekseniz bunları, bu usûlü bozmadan 2 öğünün önünde yiyin meyveyi, kuruyemişi, çikolatayı, öyle değil mi?

Hâsılı, 2 öğün de yesek, 3 öğün de yesek sağlıklı beslenmeye dikkat etmemiz lazım, vesselâm…

Bu hususta ilave bilgi için ayrıca bk. Osmanlı tarzı sağlıklı yaşama rehberi

Go to top