Benim bir konuda aşamadığım bir sorunum var. Cevaplayarak yardımcı olursanız çok mutlu olacağım. Abdest alırken burundan taşan,( kuru olmayan ) yaş sümük altına su geçirir mi? Aynı şekilde yaş çapakta? Aşırı vesveseli olduğumdan geçirmiyo sanıp heryeri kontrol edip varsa gidermeye çalışıyorum, genede gitmedi sanıp uğraşıyorda uğraşıyorum. Bunun dışında vücudun kendi üretmediği minik minik siyah noktalar görüyorum ama toz toprak gibide değil. Bu yüzden gene heryeri inceleyerek bunları gidermeye çalışıyorum. Hayliyle abdestim uzun sürüyor. Bu durumdaki biri ne yapmalı?
Soru: Zehra tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap
*******
Selamün aleyküm.
Öncelikle size tavsiyem; vesveseden kurtulun, onu üzerinizden atın derim. Yoksa bu ve benzeri kuruntuların önü de arkası da kesilmez. Kendi kendinize hayatı zehir eder, Şeytan’ın da maskarası olursunuz. Bu hususta geniş bilgi için aşağıdaki linke ve o link içinde gösterilen diğer linklere mutlaka bkz. ve de gereğini yapınız. https://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/4929-aklima-istemedigim-seyler-geliyor-vesvese.html
Şimdi gelelim sorularınıza…
1. “Abdest alırken burundan taşan (kuru olmayan) yaş sümük altına su geçirir mi?”
Bir defa taharet/temizlik ve tâatında hassas ve dikkatli bir mü’min bu halde -afedersiniz yani burnundan sümük taşa taşa abdest almaz. Bunları giderir. Her şeyden evvel abdestte mazmaza ve istinşak sünnettir, bunu ihmâl etmez, yapar. Yaş sümük altına su geçirir mi geçirmez mi gibi lüzumsuzluklarla meşgul olmaz. Maamafih bunun cevabını da vermiş olalım; sümük, yapısı itibarı ile yapışkan özelliği vardır ve kuruyunca tabaka oluşturur, altına su geçirmez. Nereye bulaşsa temizlenmesi gerekir.
Bilindiği üzere mazmaza ağıza su vermek, istinşak da buruna su çekmektir. Şöyle ki:
Elleri yıkadıktan sonra, evvela üç kez ağıza dolusunca su alınır ki, buna “mazmaza” denir. Sonra üç kez de burun yumuşağına kadar gidecek şekilde buruna su verilir ve sümkürülür. Buna da “istinşak” denir. Her su verişte su yenilenir. Bunları yapmakla hem ağzın, hem de burnun içi yıkanmış ve kullanılacak suyun tadı ve kokusu da anlaşılmış olur. Mazmazada su, boğaza kadar iner. İstinşakta su, burnun katı yerine kadar çıkarılır. Fakat oruçlu olanlar mazmaza ve istinşakı böyle aşırı yapmazlar.
Hâsılı, bu sünneti işleyen kişinin burnunda değil yaş sümük, kurusu dahi kalmaz.
2. Ağrıyan bir gözde meydana gelen çapak, gözün daha çok dış kısmında bulunursa, yüzü yıkarken, gözler yumulduğunda dışta kalan çapağın altını yıkamak gerekir. Bunu gidermek çok zor olmadığı gibi, imkânsız da değildir. Cildi tahriş etmeden, olabildiğince temizlemek icap eder. Aksi hâlde abdest sahih olmaz.
3. “vücudun kendi üretmediği minik minik siyah noktalar”ı da gene temizlik için imkân nisbetinde giderirsiniz. Kalan kısımlar olursa da bunlar abdeste ve gusle mâni olmaz. Zira bunlar, sizin de belirttiğiniz üzere bedenin kendisinden kaynaklanıyor ise, onları çıkartıp altını yıkamak gerekmez, kendisinin yıkanması yeterlidir.