Mü'minde sabır ve sebat

Selamün aleykum hocam size sorum şu olacak Hocam ben dinimi öğrenmek ve yaşamak istiyorum bir plan dshilinde bir şeyler yapiyorum ibadetlerim zikrim çok güzel oluyor iki üçgün herşey güzel ama birden anlamiyorum kendimi günahların içinde buluyorum Sanki gizli bir el dinimi yaşamama izin vermiyor bazen abdest aliyorum namaz kilana kadar sanki canım çikacakmiş gibi oluyor bende istikrarli bir şekilde ALLAHın emirlerini yenine getirip yasaklarından kaçınmak istiyorum lütfen sualime cevap verin ALLAH razı olsun ALLAHa emanet olun

Soru: Ramazan tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Bakınız Rabbimiz celle şânuhu yüce Kitabımız Kur’an-ı Hakîm’inde şöyle buyuruyor:

Ey o bütün imân edenler! Sabredin, sabır yarışında düşmanlarınızı geçin. Cihad için hazır ve râbıtalı bulunun. Allah’a (yakınlığınıza engel olacak bütün kötülüklerden) korunun ki, felâh bulasınız (korktuklarınızdan emin, umduklarınıza nail olasınız).” [Âl-i İmrân suresi, 200]

Demek ki mü’minler için ilk lazım olan öncelikle SABIR. Ardından sabır yarışı, yani sabırda sebat, istikrar, devamlılık… Ve bu noktada düşmanlarımızı geçmek, onlardan daha sabırlı olmak… Allah yolunda gerek zâhirî planda gerekse bâtınî bakımdan cihada (mücahede ve mücadeleye her an) hazır bulunmak… İlk etapta biz mü’minlerden istenen bunlar. Ancak felaha/kurtuluşa nail olabilmemiz, ebedî saadet ve selamete kavuşabilmemiz için bunlar da yetmiyor. Bütün bunların akabinde mü’minlerden istenen çok önemli bir şey daha var. Nedir o: Bizi Allah’a yakın olmaktan alıkoyan, rahmet ve mağfirete, İlahî nûra, Nebevî feyze engel olan her türlü isyandan-günahtan-kötülükten sakınıp korunmak…

İşte kurtuluş reçetesi bu.

Bunun açılım ve açıklamasını sitemizdeki yazılardan, başta Aynü’l-Hakîka fî Râbıtati’t-Tarîka risalesi olmak üzere sair tasvvvufî çalışmalardan okuyup istifade edebilirsiniz.

Bununla beraber mesajınızda dile getirmeye çalıştığınız vaziyetinizle alakalı olarak özetle şunları söyleyebiliriz:

1. Münferit hareket etmemen lazım, zira maddi ve manevi yolda tek başına ilerlemek zordur. Salih/iyi insanlardan oluşan bir topluluğa karışır, onlarla kaynaşırsan daha kolay ve daha rahat mesafe alırsın. Çevrene bak, ara-araştır ve bu yolu dene.

2. Tevben tavuk tevbesi gibi değil, ciddi, samimi ve nasuh bir tevbe olsun, sebat et. Yoksa pek çabuk bozulur, gene aynı hatalara düşersin.

3. Şeytan, nefs-i emmâre, insanlardan ve cinlerden oluşan hannâsın (kötü varlıkların) şerlerinden daima Cenab-ı Hakk’a sığınarak korunmaya gayret et. O senin ‘gizli el’ dediğin, gözlerinle göremediğin yaratıklar, bu menhus varlıklardır. Namazda ve sair ibadetlerde huzurunu kaçıran, sıkıntı verenler de bunlardır. Binaenaleyh bunların vesveselerinden uzak bulunmaya; çeşitli vesilelerle Allah’a, Rasûlüne, O’nun varisleri olan hakikat âlimlerine de yakın olmaya çalışacaksın.

4. Kendini tanıtır, nerede oturduğunu, tahsil ve kültürel durumunu, neyle meşgul olduğunu, yaşını-başını bildirirsen belki daha fazla yardımcı olabilme imkânımız olur. Bunu da hatırlatmış olalım.

Fî emânillah…

Go to top