S.a hocam. Allah sizin gibi alimleri başımızdan eksik etmesin. Ben rabıtanın zamanını öğrenmek istiyodum. Diyelim ki; 1. Akşamla yatsı arasında yapacaz. Veya yatsıdan sonra yapacaz.  Yaptığımız vazife o gün için mi geçerlidir, yoksa ertesi gün için mi geçerlidir? Yani 1 günlük vazifenin vakti ne zaman başlar ne zaman biter? 2. bir sorum da imam selam verirken esselamü aleyküm ve rahmetullah derken bazıları çok uzatıyo bu lafzı. Ben sonunu beklemeden daha imam esselamü demeye başladığında esselamüalyküm ve rahmetullah diyorum. hata mı yapıyorum sizce. imamla birlikte uzatmamız mı gerekir?

******* 

Ve aleyküm selam kardeşim;

1- Tasavvufta gün, ikindi ile başlar ertesi günün ikindisiyle biter. Bu zaman zarfında hangi vakitte yaparsan yap, o günün vazifesini yapmış olursun. İster ikindiden sonra, ister akşamdan, ister yatsıdan sonra yap. Ancak bilindiği üzere fazilet bakımından en güzel vakit, seher vaktidir. Ardından sabah namazından sonraki vakit gelir… Tabii ikindiden sonraki vakit de mübarek bir vakittir. Üzerimizde vazifeli meleklerin (muaqqıbât meleklerinin) nöbet devir teslim anıdır. Ama aslolan, günlük vazifemizi mutlaka yapmaktır.

2- Hayır, imamla birlikte uzatman gerekmez. Ancak imam tâlim-tecvid-kıraat kaideleri çerçevesinde bir uzatma yapıyorsa, yani lüzumsuz yere uzatmıyorsa imama uyman, onunla birlikte hareket etmen güzel olur.

Go to top