Hocam sorumuz şu: Gerdek sırasında eşinin bâkire olmadığını gören bir koca, buna dayanarak nikâhın feshi talep edilebilir mi? Boşarsa mehrini vermesi gerekir mi, gerekirse tam mı yoksa yarım veya bir miktar eksilterek mi verecek? Allah'a emanet olun.
********
Hayır, böyle bir durumda koca, evlilik sözleşmesi demek olan nikâhın feshini isteyemez. Bu sebepten dolayı eşini boşayamaz.
Fakat kadının cinsel organında, ilişkiye engel olacak şekilde kemik veya et parçası bulunması yahut ön ile arka arasındaki perdenin yırtık olması gibi şeyler kadın için kusur sayılır. Dolayısiyle erkek böyle bir şikayetle mahkemeye başvurduğu takdirde, belli bir usûl içinde yürütülecek muhakeme/yargı sonunda, nikâh akdinin feshine karar verilebilir. Kızlık zarının olmaması bu kusurlardan değildir, yokluğu/ârızası/yırtık olması sebep gösterilerek nikâhın feshi talep edilemez.
Bâkirelik her ne kadar çok önemli ise de kızlık zarı, sıçramak, düşmek, yüksekçe bir yerden atlamak gibi sebeplerle yırtılmış olabilir. Bu sebeple kadının hâli, salâha haml olunur; yani aksi sabit oluncaya kadar bir kişinin suçsuz sayılması, vazgeçilmez bir düstur/prensip olduğundan kızlık zarının böyle bir sebeple yırtıldığı varsayılarak değerlendirmenin kadının lehinde yapılması gerekir.
Bâkire olması şartıyla bir miktar mehir verilerek evlenilen kadının kızlık zarının yırtık olduğu, kocasıyla ilişki esnasında ortaya çıksa, mehirden bir eksiltme de yapılmaz. Fakat bâkire olmak üzere mehr-i mislinden fazla bir mehir verilmesi söylenmişse, o fazlalığın verilmesi icap etmez. Ankaravî. [Bkz. Bilmen, Ö.N., Hukukı İslamiyye ve Istılahatı Fıkhiyye Kâmusu, Bilmen Yayınevi, İst., 1968, II, 141] Boşama durumunda da normal nafaka hükümleri câridir.