Elmayı armuta, eriği elmaya aşılamak caiz midir? Tşk ederim Allaha emenat olun Oktay Çetin - Facebook

*******

Değişik ağaçları birbirine aşılamak, mesela bir meyve fidanına başka cins bir meyveyi aşılamak fıtratı bozmak olacağı için caiz görülmemiştir.

Nitekim Kur'an-ı Kerim'de, “Allah'ın yaratışını (fıtratı) bozanlar şeytanın dostu olup hüsrana uğrayanlar" [Nisa suresi, 119] olarak tavsif ve tarif edilmişlerdir.

Günümüzde sıkça sözü edilen hormon skandalı, bunun bir başka açıdan tezâhürü sayılmaktadır. Hormonlu gıda temelde meşrû bir gıda olmakla birlikte, inceleme ve tahlil sonucunda, sırf hormon uygulaması yüzünden yiyen kimsenin vücuduna zarar verecek bir mahiyet kazandığı ortaya çıkarsa, hastalıklı hayvan veya bozuk gıda maddesi hükmünde bulunur.

Yani insana vereceği zararın durumuna göre, böyle bir hayvanın etini ya da meyveyi yemek haram veya mekruh olur. Ancak bu gıda, tahlil sonucu insan vücudu için zararlı unsurlar taşımazsa tabii ki helâldir.

Fakat bir ağacın fıtratını bozmadan, onu çeşitli haşerelerden ve zararlı maddelerden korumak maksadıyla yapılan aşılama caizdir. Bunda fıtratı bozacak bir durum yoktur. Nitekim Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) devrinde de hurma ağaçları aşılanmaktaydı.

Velhasıl; söz konusu aşılama işlemi insan sağlığına zarar vermediği, hatta faydaları tesbit edildiği sürece bir mahzuru olmayabilir. Yoksa fıtratı bozmak olacağından yapılması caiz olmaz.

 

Go to top