Selamün aleyküm,
İsimlerde aslolan mana mıdır yoksa ithaf olunan zât mıdır?
bu suali daha size sormuş ve manasının mühim olduğu cevabını almıştım. Şimdi Bilâl ismini araştırdım. Ve manasının bir kişiye isim olmak için basit olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki "
Su gibi ıslatan, ıslatış, ıslaklık." manasına geliyor. İslam'ın ilk müezzini olarak Bilal-i Habeşi'ye (r.a) ithafen verilmekte olan bu isim mana itibariyle neye isnaden verilmiş olabilir acaba?
*******
Ve aleyküm selâm.
Bilâl isminin kelime anlamını araştırmışsın? İyi-hoş etmişsin. Allah sa’yini meşkûr eylesin! Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) müezzini olduğunu da zaten kaydetmişsin. O bilgi dağarcığına şunu da ilave edebilirsin: Ahterî Kebîr’e göre Bilâl, siyah ve beyaz yani ak ve kara olmak mânâsına da gelmektedir.
Peki sevgili kardeşim, şu durum aklına hiç mi gelmedi; Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), eğer o isimden hoşlanmamış olsa, bir mahzur görmüş bulunsa, ya da senin ifadenle “manasının basit olduğu”nu fikretse idi, değiştirmez miydi?
Kaldı ki karşılaştığını söylediğin , "su gibi ıslatan, ıslatış, ıslaklık" mânâlarının nesi basitmiş? Bu hükme varırken kriterin ne, neye göre bu zehâba kapıldın? Basitlik, sakın bizim mülâhazamızda olmasın?!
Düşünsene; eğer çorak topraklar gibi kuruyan gönülleri, su gibi ıslatıp yeşerten o nefesler, o isimlerin mübârek müsemmâları olmasaydı, nice olurdu Müslümanların hâli! Mânâyı bir de bu zâviyeden değerlendiremez miyiz?
O halde, var mı bu ismin mânâsında insana “menfîlik” tedâi ettiren bir durum? Yok. Öyleyse bunun nesini sorguluyorsun ki?
Açık havada kuşluk vaktinde gökyüzündeki güneş gibi parlak bir örnek. Rasûlullah’tan (s.a.v.) ve ashabından (r.anhum) bize, isim mevzuunda çok güzel bir numûne-i imtisâl/üsve-i hasene… Öyle değil mi?
Hulâsa; isimlerde aslolan mânânın iyi ve güzel olmasıdır, ashab-ı kiram içinde de bu Nebevî düstura aykırı bir isme sahip zât yoktur. Çünkü olanları hep değiştirmiştir Rasûl-i Ekrem ve Nebiyy-i Muhterem (s.a.v.) Efendimiz. Bunda kuşkun olmasın!
Tabii verilen isimlerin, ayrıca iyi ve güzel insanları çağrıştırması da tercihe şâyandır.