Selamüm Aleyküm Hocam. Kadınların ağda yapmalarının hükmü nedir? Burun kıllarını alabilirler mi?

 

*******

 

Ve aleyküm selam kardeşim;

Kadınların ağda ve benzeri metodlarla vücutlarındaki fazlalık tüy ve kıllarımaları almaları-yolmaları caizdir, hatta yerine göre müstehaptır. Binaenaleyh, asıl itibariyle kadın vücudunda olmayıp sonradan biten yüzdeki kılları gidermesinin bir mahzuru yoktur. Aynı şekilde kadının bacağındaki kılları gidermesinde de bir sakınca olmaz.

Normalde erkeklerde olan -kadınları çirkinleştiren- sakal ve bıyık gibi tüylerin, kılların kadınlarda görülmesi halinde alınması câizdir. İbn Âbidin (rh.), sakal ve bıyığın kadında fıtrat olmadığını, bu sebeple (eğer çıkarsa) kesilmesinin müstehap olacağını beyan etmiştir! Kadınlarda bu kılları gidermenin en uygun yolu da tıraş olmak değil, ağda, pudra veya benzeri tıbbî maddelerle yolmaktır. [Kadın İlmihali, Mürşide Uysal, s. 370]

Kısacası, mü’min-dindar hanımların kendilerini kocalarına karşı cazip hâle getirmesi müstehaptır. Kocalarını yabancı kadınların dikkatinden koruma, kocalarının gözünü de yabancı kadınlardan muhafaza yollarından biri ve zâhir itibariyle en önemlisi de budur.   

Kaşlar

Kadın kaşının bir şekli, yani normal sayılan şekilleri vardır. Bunların dışına çıkan, göze yakışıksız gelen, sahibini çirkin gösteren ve bu yüzden onu rahatsız eden fazla kıllar alınabilir. Normal kaşları, modaya uyarak inceltmek, yerlerini değiştirmek gibi ameliyeler-uygulamalar ise caiz görülmemiştir.

Kadınların yüzlerindeki kılları yolması, kaşlarını inceltmesi, kirpiklerini uzatması meselesinin şer'î hükmü İslâm âlimlerini bir hayli meşgul etmiştir. Rasûl-i Ekrem Efendimizin (s.a.v.) bu mevzu ile ilgili bir hadis-i şeriflerinde; “Allah yüz tüylerini yolan ve yolduran kadına lânet etsin.” [Buhari, Sahih, Libas, 84; Müslim, Sahih, Libas, 120] buyurmuş olması, bu ifadenin hangi fiilleri şumûlüne alıp almadığı hususu ulemâ arasında müzakere mevzuu olmuştur.

Âlimlerin çoğuna göre; kadının kocasına güzel gözükmek için ve onun izni ile yüzünde, kadınlara mahsus olmayan tüylerin (sakal, bıyık tüyleri) bitmesi halinde bunları alması, güzelleşmek için süslenmesi (makyaj yapması), kaşlarının etrafındaki dağınık tüyleri (iki kaş arası, etrafı) alması caizdir. Hadisteki yasak, kadının dışarı çıkmak için, yabancılar için yüz kıllarını yolması ve kaşlarını alması ile ilgilidir.

Burun kılları

Hanefî mezhebine göre; burundaki kılları çekmek, doğru değildir. Çünkü bu hastalık yapar. [Bkz. Fetâvâ-yi Hindiye; İbn-i Âbidîn ilgili bahisler] Tıbbî araştırmalar da göstermiştir ki, burun kıllarının boğazdaki bademcik gibi sağlık açısından vücudu koruyucu bir rolü vardır. Bu sebeple kadın olsun erkek olsun onları çekmek-yolmak yerine, uzadıklarında tıraş edip kısatlmak daha uygun olur.

Şâfiîlere göre, burun kıllarını çekmek mekruhtur. Eğer fazla uzadıysa, makasla (veya bir başka uygun bir aletle)  keserek kısaltmak sünnettir. [Bkz. el-Cezîrî, el-Fıkhu ale’l-Mezâhibi’l-Erbaa, 2, 44]

Mâlikîlere göre; erkek olsun kadın olsun, güzelliği bozan, insanı rahatsız eden bedendeki bütün kılların temizlenmesi caizdir. Kocanın hoşlanmadığı kılların temizlenmesi ise, kadına vaciptir. [el-Cezîrî, a.g.e.,  2, 45]

 

Go to top