Selamün Aleyküm Hocam. Manevi vazifelerimiz dışında nefsi teskin etmek için yiyebilceğimiz besinler nelerdir ? Başka neler yapabiliriz ?

*******

Ve aleyküm selam.

Kıymetli kardeşim;

Manevi yolda terakkinin iki temel usûlü vardır malumunuz. Bunlardan biri nefisle mücadele (riyazat), öbürü de rûh-i melekiyi takviye yolu... Tasavvufla ilgili kitaplarda her ikisiyle alakalı da geniş bilgiler vardır. Bilhassa İmam Gazali (k.s.) hazretlerinin eserlerinde riyazat hakkında enine-boyuna açıklamalar mevcuttur… Burada bunları nakledip tâdat etmenin, gıda mühendisliği(!)ne soyunmanın bir gereği var mı? Çok lüzumlu ise lütfen oralara bakınız.

Nakşî yolunda, yani rûh-i melekîyi takviye usûlünde ise riyazat yoktur. Helâl olan her şeyi yiyebilir, içebilirsiniz… Yeter ki yiyip içtiklerinizi Allah’a kulluk yolunda güç-kuvvet kazanmak için tüketiniz, nefsinizi azdırmak niyet ve maksadıyla değil!

Unutmamak gerekir ki; halvette şöhret olduğu gibi, riyazat da şöhretten uzak değildir. Şöhret ise afettir! Rabbim cümlemizi ve bilcümle Ümmet-i Muhammed’i ve evladını bu ve benzeri afetlerden hıfz u himaye ve vikaye buyursun.  

Manevi yolda nefsi teskin ve tezkiye, ruhu tasfiye ve takviye etmenin en güzel, en kestirme, en müessir yolu, -erbabınca malum olan- “râbıta” usûlüdür.

Başka söze lüzum var mı?

Ayrıca bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/333-meleki-ve-hayvani-ruh-hakkinda.html

 

Go to top