Selamün aleyküm Hocam;

Bazı hocalar diyormuş ki, bayanlar arasında olduğu müddetçe kına gecesinde müzik açılıp oynanabilir, benim de aklım karıştı. Ben yalnızca def ve davul caiz diye biliyorum. Kına gecesinde müzik eşliğinde bayanlar arasında oynamak günah mıdır? Allah razı olsun...

 

 

*******

Ve aleyküm selâm kardeşim;

Haklısınız. Bir hususta farklı görüşler ortaya atılınca, insanın aklı karışır, karışabilir. Bu kafa karışıklığını önlemek için âlimlerimiz / müçtehitlerimiz / mezhep imamlarımız hemen her meseleyi didik didik etmişler, naslardan istinbat ettikleri hükümleri net bir şekilde ortaya koymuşlardır. Bize düşense, mezhebimizin-meşrebimizin öne çıkan görüşlerine, usûl ve âdâbına uymak, riayet etmektir.

Bilindiği gibi İslâm’da hiçbir şey ölçüsüz değildir. Neye ne kadar müsaade edilmiş, hangi sınırlar dâhilinde tecviz edilmişse onu aşamayız. Aşarsak, haddimizi aşmış oluruz. Cenab-ı Hak ise haddi aşanları sevmez. Hatırlarsınız, daha önce de bu hususlarda sorular sormuştunuz, biz de cevaplamaya gayret etmiş idik. Aklınızı karıştıran bu sorunun cevabı da yine oralarda mevcut. Lütfen o yazıları tekrar gözden geçiriniz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1238-muzik.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1239-calgi-aletleri.html

Ayrıca meselenin detayı için şu linklere de bkz.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/524-dugunlerde-calgi-muzik-sakal-ve-biyik-hakkinda.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/796-klasik-muzik.html

Rabbim (c.c.) sizlerden de razı olsun.

Go to top