Selamün aleyküm hocam;

Yılbaşı gecesi hindi yenir mi? Yarın yiyecek insanlar tanıyorum; namaz kılan, oruç tutan… Uyarmama rağmen, biz dinimizde sabitiz, hindi yemekle onlara benzemeyiz, dediler. Ben de bir şey diyemedim, ama nedir durumu bu insanların? Hakan Pars - Facebook

 

*******

Ve aleyküm selam.

Öncelikle cevabın -bilgisayar problemimiz yüzünden- gecikmesinden dolayı özür dilerim.

Sorunuzun kısa cevabı:

Gayrimüslimlerin bu geceye mahsus olarak yaptıkları özel yiyecekleri, mesela hindi gibi mubah bir gıda dahi olsa, o gece yemek, onlara benzeşme mahiyetinde olacağı için mekruh olur. Ama yılbaşı geçtikten birkaç gün sonra yemekte bir mahzur olmaz.   

Meselenin detayına gelince…

1. Noel Baba, Yılbaşı, Christmas bayramı gibi başka milletlerin-inançların alameti, sembolü olan günlere, o günü tazîm (o güne saygı) ve kutlama maksadıyla katılmak, aynı maksatla o günlerde tebrikleşmek ve hediyeleşmek… Yine aynı maksatla hindi ve benzeri şeyler almak, yemek, ziyafet çekmek, aynı gaye ile bu nevi kutlamalara katılmak, o günlerde bayram niyetiyle çocuklara elbise almak ve onların pişirdikleri yemekleri pişirmek caiz değildir.

2. Böyle zamanlarda, bu günlere hâs hindi vb. şeyleri sırf gıda için almak haram değilse de, onlara benzeme, onların uygulamalarını yaygınlaştırma ve meşru gösterme anlamı taşıdığından mekruhtur, tehlikeli ve mahzurludur. Müslümanların, hangi maksatla olursa olsun, gayrimüslimleri o günlere mahsus yaptıkları şeyleri yapmamaları, onlara uymamaları-benzememeleri gerekir.

3. Hindi gibi sırf o günlere mahsus şeyleri, kârını düşünerek o günlerde alıp satmak da, fâsıklara "günahta yardım" manasına geleceğinden, o da haram ya da en azından tahrîmen mekruhtur. Bu hüküm, hindilerin boğazlanmış olanlarının Besmele ile kesilmiş olması halinde böyledir. Besmele ile kesilmemişse zaten "meyte" olacaklarından,  satılmaları zaten hiçbir surette caiz olmaz.

Mevzu ile alakalı geniş bilgi için bkz.

http://halisece.com/islami-yazilar-ve-makeleler/337-yilbasi-kutlamalari-ve-islami-kimligin-muhafazasi.html

http://halisece.com/islami-yazilar-ve-makeleler/313-magluplar-galiplerin-adetlerini-taklit-eder.html

http://halisece.com/islami-yazilar-ve-makeleler/339-yilbasi-kutlamalari-uzerine-bir-cesitleme.html

http://halisece.com/akaid/816-yilbasi-kutlamalari.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1253-yilbasi-kutlamalasi.html

Go to top