Sayın hocam Allah'ın Rahmeti ve Bereketi üzerinize olsun. Sorum Kelam-ı Nefsi ve Kelam-ı Lafzi ile alakalı. Efendim Kelam-ı Nefsi'nin Allah-u Teala'Nın bir sıfatı olup ezeli ve ebedi olduğunu biliyorum. Ancak Kelam-ı Lafzi için de böyle bir durum söz konusu mudur? İmam-ı Rabbani Hazretleri 272. mektuplarının sonlarında Kelam-ı Lafzi için de “Allah Kelamı” denmelidir böyle inanmayan kafir olur buyuruyorlar. Buradaki inceliği nasıl anlamalıdır. Şimdiden teşekkür ederim. Hayırlı çalışmalar dilerim. Ahmet

 

 

*******

“Sayın” kardeşim; Mevlâmızın rahmet-bereket, dareynde saadet ve selameti sizlerin ve bilcümle Ümmet-i Muhammed ve evladı üzerine olsun.

Sorduğunuz, “Kelâm-ı Lafzî için de ‘Allah Kelâmı’ denmelidir böyle inanmayan kafir olur” sözünde, pek de anlaşılması güç olan bir incelik gözükmüyor aslında? Biraz daha dikkatlice bakılırsa, meselenin kendiliğinden hemen tebellür edivereceği kanaatindeyim.

Kelâm-ı Lafzî de tabii ki Allah kelâmı. O’nun zatına mahsus kelâmın, lafızlara-kelimelere dökülmüş hâli… Yani Kelâm-ı Lafzî’nin Kelâm-ı Nefsî’den farkı, lafızlarla telaffuz edilişi, yazılıp bizim tarafızdan okunuşudur.

İki izafi terkibin son kelimeleri zaten meseleyi sarahaten açıklıyor. Nefsî demek, zâtî demektir? Lafzî de, zâta ait olanın lafızlarla-kelimelerle ifade kalıplarına dökülüp bize ulaşmış halidir. Kısacası, elimizdeki Mushaf’tır. Meseleyle alakalı daha geniş bilgi için lütfen bkz. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1206-kelim-sifati-ve-kelamullah-in-mahiyeti.html

Size de hayırlı çalışmalar…

Go to top