Selamun aleyküm Abi. Dişlere kaplama yaptırılmasına dair cevaz olduğunu biliyoruz fakat implantla ilgili durum nedir? Yaptırmak caiz midir? Gusle mani olur mu? İsa Ceylan – Facebokk

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Sizin de ifade ettiğiniz gibi tedavi maksadıyla diş doldurtmak veya kaplatmak caizdir. Dolgu, kaplama gibi, tel taktırma, protez veya implant yaptırma da caizdir, abdest ve guslün sıhhatine mâni olmaz.

Unutmamak lazım; son devir dersiamlarından ve Tarikat-ı Aliyye-i Nakşibendiyye Silsilesinin 33’üncü ve son halkasını teşkil eden Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) hazretleri, “Sıhhate itina akdem-i ferâizdendir” buyurmuşlardır. Yani sağlığa dikkat ve hassasiyet göstermek, farzların önde gelenlerindendir. 

Meseleyi biraz etraflıca ele alacak olursak şunları ilave edebiliriz:

Çıkarılıp takılabilen yani sabit olmayan dişlerin gusül abdesti anında ağzı yıkarken, yani mazmazada esnasında çıkartılması gerekir.

Diş dolgusu yapıldıktan ve dolguyu korumak için üstü de kaplandıktan sonra, dolgu ve kaplamanın dışı, dişin dış kısmı hükmünü alır. Dolayısiyle ağız yıkanınca, kaplama yapılan dişler de yıkanmış sayılır. Binaenaleyh kişi, gerektiğinde (bedenî veya psikolojik) tedavi maksadiyle dişlerine dolgu, kaplama, implant yaptırabilir, tel taktırabilir. Abdestine ve guslüne engel değildir. Vesveseye gerek yok, gönül rahatlığıyla ibadetlerini yapabilir.

Söz konusu tedavinin / tedavilerin abdestsiz, cünüp veya âdetli iken yapılması da mümkün ve caiz olmakla beraber, şayet zaruret ve mecburiyet yoksa, ihtiyat ve takvâya uygun olan, en azından temizken yapılması / yaptırılmasıdır.

***

Dilerseniz sorunuzun sadedinde olan implant meselesini biraz daha detaylıca ele alalım.

İmplantlar, diş kökü şeklinde titanyumdan hazırlanmış, çene kemiğine küçük bir operasyon ile yerleştirilen suni diş kökleridir. Titanyum doku dostu bir malzemedir.

Kemik ile özel bir bağ oluşturarak yerleştirildiği yere, hücresel olarak tutunur. Bu tutunma tamamlandığında üst yapı dediğimiz protezi hazırlama işlemine geçilir. 

Günümüzde implantlar tartışmasız olarak tabiî-fıtrî dişe en iyi alternatiftir. Yani eski tedavilerde mesela bir dişe kaplama yapmak için yanındaki dişi de feda etmek gerekiyordu. İmplant’ta ise bir başka dişe zarar vermeden onun yerine çeneye vidalanarak yine bir diş yapılıyor.

Dindar ve uzman bir diş hekimi tıbbi olarak implant tedavi yöntemini gerekli görüyorsa, bu yönteme başvurmak caiz olur. Ama sadece estetik ve iyi bir görünüm kaygısı ile yapılıyorsa bu caiz olmaz. Zira Hanefi mezhebine göre gusülde ağız içini yıkamak farzdır. Estetik için farzı terk etmek mümkün olmayacağı için caiz olmaz.

Go to top