Es-Selamün aleyküm hocam, Kabenin Hatim denilen yerinde namaz kılmanın hükmü nedir, hangi namazlar kılanabilir? İsim mahfuz – Facebook

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Öncelikle başlıkta olduğu gibi, söz konuzu ismin yazılış ve telaffuzunu düzeltmemiz lâzım, yoksa “hatim” kelimesiyle karıştırılabiliyor. “Hatıym” ilm-i vazı’ tabir ve tarifiyle, "ha-tı-ye-mîm" maddelerinden teşekkül etmiş bir kelimedir. Yani "ha-te-mîm" harfleriyle “hatim” değil, “Hatıym”dir.

Sadede gelince…

Ulemâ, Kâbe’nin içinde namaz kılınıp kılınmayacağı hususunda farklı görüşler serdetmişlerdir. Kısaca mezheplerimizin bu husustaki görüşleri şöyledir:

Hanefîlerle Şâfiîlere  göre  Kâbe’nin içinde hem farz hem de nâfile namaz kılmakta bir mahzur yoktur. 

Hanbelîlergöre ne içinde ne de bacasında (çatısında / üzerinde) farz namaz kılınmaz, ancak nafile kılınabilir.

Mâlikilere  göre  Kâbe’nin içinde farz namaz kılmak caiz, fakat mekruhtur. [Bkz. Cezîrî, el-Fıkhu ale'l-Mezâhibi’l-Ebaa, 1, 204]

Hıcr-i İsmâil de Kâbe’den sayıldığından, aynı hükümler burası için de geçerlidir.

Tavafı da Hatıym'in dışından yapmak icap eder.Altın Oluk’un alt kısmına gelen ve bir ihâta duvarını andıran Hatıym'le Kâbeduvarının arasında geçilecek kadar bir açıklık vardır. Tavaf yapılırken bu açıklıktan değil, Hatıym'in dışından yapmak vâciptir. Zira burası Hıcr-i İsmâil'dir ve Kâbe'nin içine dâhildir.

Hz. Hacer validemizle, oğlu Hz. İsmail'in "Hicr" mevkiine defnedildiği rivayet edilir.

HıcrHatıym denilen yerin içidir. Altın Oluk tarafından yarım duvarla çevrilmiş yerdir.

Hıcr-i İsmailKâbe-i Muazzama'nın kuzey cephesinde bulunan bir sahanın ismidir. İbrahim aleyhisselâmın oğlu İsmail aleyhisselâm burada yetiştirilip himaye edildiği için de bu isim verilmiştir. Hıcr-i İsmail, 131 cm. yüksekliğinde ve yarım daire biçiminde bir duvarla çevrilidir. Bu duvarla Kâbe-i Muazzama arasında kalan sahaya Hıcr-i İsmail denilir. 

Hıcr-i İsmail'in en az üç metresinin Kâbe'den olduğu kesinlik kazandığına ve bu kısım Kâbe duvarının bitişiği olduğuna göre, bu kısımda namaz kılan kimse Kâbe'nin içinde namaz kılmış gibi olur. Nitekim Ebû Davud, Tirmizi ve Nesâi'nin (rahımehumullah) rivayet ettikleri bir hadiste H. Âişe (r.anha) validemiz,

"Ben Kâbe'nin içine girip orada namaz kılmayı çok arzuluyordum. Bunun üzerine Rasûlüllah (s.a.v.) elimden tutup beni Hıcr-i İsmail'e koydu ve:

Kâbe'ye girmek istediğin zaman Hıcr-i İsmail'de namaz kıl. Çünkü Hicr-i İsmail, Kâbe'den bir parçadır. Senin kavmin Kâbe'yi (tekrar) bina ettikleri zaman daraltıp Hıcr'i ondan çıkardılar,’ buyurdu." [İbn Mâce, Sünen, 8, 169-170] 

Günümüzde ise bunun tatbikinin yani Hatıym’de namaz kılabilmenin izdiham dolayısiyle pek de mümkün olmadığı ortadadır. Ancak sâkin ve tenha vakitlerde belki kılınabilir; ki bu da çok büyük kârdır, azîm bir devlettir, fırsat kollayıp kılmaya gayret etmek gerekir. 

Go to top